Καμπανάκι για έξι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χτυπάει η Κομισιόν, καθώς θεωρεί ότι αντιμετωπίζουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες. Πρόκειται για τη Γαλλία, όπου σε λίγες εβδομάδες θα γίνουν προεδρικές εκλογές, την Ιταλία, η οποία εξακολουθεί να έχει τεράστιο έλλειμμα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Κροατία και τη Βουλγαρία. Κριτική ασκεί επίσης στη Γερμανία, επειδή εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί η εσωτερική κατανάλωση και να βοηθηθούν οι υπόλοιποι εταίροι της χώρας στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποίησε χθες έκθεση για την πορεία της οικονομίας όλων των χωρών της ΕΕ πλην της Ελλάδας, επειδή η χώρα μας υπόκειται σε πρόγραμμα παροχής βοήθειας.

Για τη Γαλλία η Κομισιόν ανέφερε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να υφίστανται υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες. Κάνει λόγο για χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, υψηλό δημόσιο χρέος και χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Για την Ιταλία αναφέρεται ότι το υψηλό κρατικό χρέος και η συνεχιζόμενη ασθενής παραγωγικότητα δημιουργούν κινδύνους για τη χώρα. Η Κομισιόν κάλεσε την Ιταλία να εκπληρώσει την  υπόσχεσή της να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρώμη.

Για την Κύπρο γίνεται αναφορά στο πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που πλήττουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Επίσης αναφέρεται ότι το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομία, η οποία επίσης πλήττεται από την υψηλή ανεργία και τις προοπτικές για ασθενή ανάπτυξη.

Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Κροατία και τη Βουλγαρία που θεωρεί ότι έχουν «υπερβολικές οικονομικές ανισότητες» όπως τις χαρακτηρίζει η Κομισιόν, έχει και μια δεύτερη λίστα με χώρες που αντιμετωπίζουν όπως λέει «οικονομικές ανισορροπίες», οι οποίες δεν θεωρούνται υπερβολικές. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.