Μεγάλες θα είναι οι προκλήσεις για την οικονομία της Βρετανίας τα επόμενα χρόνια, λένε οικονομολόγοι επικαλούμενοι την πρόσφατη απόφαση της χώρας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές που παρουσιάζει το Bloomberg, είναι πολύ πιθανό να επέλθει πλήγμα στην οικονομική παραγωγή, στις θέσεις απασχόλησης και – τελικά – στον πλούτο των νοικοκυριών.

Προς το παρόν, η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει αρκετά καλά καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε 0,7% αντί για 0,6% που ανέμεναν αρχικά οι αγορές.

Οι προβλέψεις ότι οι προκλήσεις θα είναι τα επόμενα χρόνια αυξημένες βασίζονται στις εκτιμήσεις για μείωση του εμπορίου και των επενδύσεων λόγω της αποχώρησης πολλών εταιρειών από το Λονδίνο. Ανάμεσα στις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις είναι αυτή του ΜΙΤ που κάνει λόγο για μείωση των εισοδημάτων έως 9,5% λόγω του Brexit, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τερίζα Μέι έχει δείξει ότι θα επιδιώξει σκληρό Brexit – ότι θα βάλει πάνω από όλα τους ελέγχους για τη μετανάστευση και όχι συμφωνίες για πρόσβαση της χώρας στην ενιαία αγορά.

Αλλοι πάντως αναλυτές είναι λιγότερο απαισιόδοξοι, αναφέροντας ότι πολλά θα κριθούν από τη συμφωνία που θα πετύχει τελικά η Βρετανία με τους Ευρωπαίους για τους όρους του Brexit. Ολοι περιμένουν πλήγμα στο εμπόριο, αλλά το Bloomberg Intelligence και η PricewaterhouseCoopers σημειώνουν ταυτόχρονα ότι μεγάλες προκλήσεις δεν αντιμετωπίζει μόνο η Βρετανία, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ – αν και για διαφορετικούς λόγους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη στη Βρετανία να ξεπεράσει αυτή πολλών χωρών της ΕΕ, αφού η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ.