Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού πιθανόν στα μέσα της επόμενης χρονιάς, εκτίμησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung, που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη.

Παράλληλα, επανέφερε το θέμα του ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή του οποίου δεν θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άλλες δόσεις από το υφιστάμενο πρόγραμμα, όπως είπε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένει ότι από τα μέσα του 2018, η Ελλάδα θα «σταθεί ξανά στα πόδια της και θα μπορεί να δανείζεται μόνη της από τις αγορές».

«Εάν οι επόμενοι 18 μήνες αξιοποιηθούν καλά, είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα να εφαρμόσει», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να δει τον ΕΜΣ να χορηγεί δάνεια από μόνος του σε κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα τα χρειαστούν στο μέλλον.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν γίνει ήδη διαφορετικής φύσης συμφωνίες και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άλλες δόσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

«Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, αυτό δεν θα συνάδει με ό,τι οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με τα κοινοβούλιά τους», εξήγησε.