Η Ρωσία βρέθηκε τον Δεκέμβριο στην πρώτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή μαύρου χρυσού στον κόσμο, εκθρονίζοντας τη Σαουδική Αραβία.

Τον μήνα αυτό η Ρωσία παρήγαγε σε ημερήσια βάση 10,49 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο, 29.000 βαρέλια λιγότερα σε σύγκριση με την παραγωγή του Νοεμβρίου. Η Σαουδική Αραβία το ίδιο χρονικό διάστημα άντλησε σε ημερήσια βάση 10,46 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από 10,72 εκατ. βαρέλια που είχε αντλήσει τον Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία ξεπερνά τη Σαουδική Αραβία από τον περασμένο Μάρτιο.

Η αλλαγή φρουράς στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση που έλαβαν οι χώρες του ΟΠΕΚ τον περασμένο Νοέμβριο να μειώσουν την παραγωγή ώστε να αυξηθούν οι τιμές. Στη συμφωνία αυτή συμμετέχουν και πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία. Τα μέλη του Οργανισμού όμως προχωρούν σε μεγαλύτερες μειώσεις της παραγωγής αναλογικά. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 20%. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά της Νέας Υόρκης έχουν φτάσει τα 53,68 δολάρια, ενώ οι τιμές του Brent στην αγορά του Λονδίνου τα 56,20 δολάρια το βαρέλι.

Στην τρίτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή μαύρου χρυσού στον κόσμο βρέθηκαν οι ΗΠΑ με ημερήσια παραγωγή που έφτασε τα 8,8 εκατ. βαρέλια, από 8,9 εκατ. βαρέλια το Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε το Ιράκ με 4,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Κίνα με 3,98 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.