Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.