H γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι υπάρχει «πρόβλημα» με την ισοτιμία του ευρώ έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων, καθώς η ΕΚΤ χαράσσει νομισματική πολιτική ώστε να αντεπεξέλθει και στις ανάγκες πιο αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης και όχι αποκλειστικά σε εκείνες της Γερμανίας -αλλά υπογράμμισε με νόημα, ενώ στο κοινό βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, πως αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ.

«Αυτήν την στιγμή στην Ευρωζώνη έχουμε πρόβλημα με την αξία του ευρώ» δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα του Συνεδρίου Ασφαλείας στο Μόναχο, σε μία ασυνήθιστη για το συνέδριο παρέκβαση σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής.

«Η ΕΚΤ ακολουθεί νομισματική πολιτική που δεν είναι συντονισμένη με τη Γερμανία αλλά μάλλον με χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή την Σλοβακία» είπε.

«Εάν είχαμε ακόμη το γερμανικό μάρκο, σίγουρα θα είχε διαφορετική αξία από ό,τι έχει σήμερα το ευρώ» συνέχισε, για να υπογραμμίσει όμως: «Αυτή είναι ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, επί της οποίας εγώ ως καγκελάριος δεν έχω καμία επιρροή».

Η αναφορά της Μέρκελ, ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, έγινε αφού προηγουμένως εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γερμανία πως επωφελείται από ένα «αρκετά υποτιμημένο» ευρώ.

Έκκληση για κοινές προσπάθειες με τη Ρωσία για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας

Επίσης η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, αλλά τόνισε πως είναι σημαντική η συνεργασία με τη Μόσχα στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

«Η κοινή μάχη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε τα ίδια συμφέροντα και μπορούμε να δουλέψουμε μαζί», δήλωσε η Μέρκελ στην ομιλία της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Η Μέρκελ, η οποία εχει επικρίνει την αμερικανική απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, υπογράμμισε ότι το ίδιο το ισλάμ δεν αποτελεί την πηγή της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε πως έχει κρίσιμη σημασία να περιληφθούν μουσουλμανικές χώρες στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Η Γερμανία, η οποία δέχεται αυξανόμενη πίεση από αμερικανούς ηγέτες να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να ανταποκριθεί στον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά 2% του ΑΕΠ για την άμυνα μέχρι το 2024, δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στη διάσκεψη.

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε επίσης ότι θα ήθελε να συζητήσει με τη Ρωσία το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και των πλαστών ειδήσεων, αλλά πρόσθεσε πως είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο το πρόβλημα των πλαστών ειδήσεων θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη.

«Ξέρουμε πως η Ρωσία γνωστοποιεί πολύ ανοικτά ότι θεωρεί τις υβριδικές πολεμικές επιχειρήσεις μορφή άμυνας», δήλωσε η Μέρκελ όταν ερωτήθηκε για το θέμα των πλαστών ειδήσεων.

«Αν ήταν να εκφράσω κάποια επιθυμία, θα έλεγα πως είναι πολύ καλό να τεθεί αυτό το θέμα, για παράδειγμα, στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο των συνομιλιών ΝΑΤΟ-Ρωσίας», πρόσθεσε.