Το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο μοντέλο εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη διευθέτηση των οφειλών 3,3 εκατ. φορολογουμένων οι οποίοι χρωστούν έως 2.000 ευρώ στην Εφορία. Τις σκέψεις αυτές το οικονομικό επιτελείο δεν τις έχει συζητήσει ακόμη με το κουαρτέτο των δανειστών, το οποίο στο παρελθόν είχε απορρίψει όποια πρόταση για επαναφορά ρυθμίσεων οφειλών σε πολλές δόσεις, αλλά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (Real FM) έφερε το ενδεχόμενο στο προσκήνιο.
Η υφυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των 100 δόσεων, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να ζουν υπότον φόβο των κατασχέσεων. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε στη συνέχεια ότι ένα τέτοιο πιθανό μοντέλο δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα. «Είναι στα σχέδια του υπουργείου, αλλά θα πρέπει πρώτα να βγει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και στη συνέχεια θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο κατά περίπτωση διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών», ανέφερε. Επί του παρόντος, ούτε καν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν έχει φτάσει για ψήφιση στη Βουλή καθώς ορισμένα τεχνικά κομμάτια του νομοσχεδίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Στη συνέντευξή της η υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε το χρονικό πλαίσιο υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Είπε ότι το σύστημα Τaxis σχεδιάζεται να ανοίξει εντός του Απριλίου και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα εκτείνεται έως τις 15 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα ώστε η πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων να πληρωθεί έως τις 30 Ιουλίου.

Η δεύτερη δόση θα λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη στα τέλη Νοεμβρίου. «Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση για πληρωμή των φόρων εισοδήματος με τον μήνα» ξεκαθάρισε, βάζοντας οριστικά τέλος στα σχετικά σενάρια. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα λήξει φέτος στις 30 Ιουλίου.