Η Ιταλία πατάει γκάζι για να στηρίξει τις τράπεζές της, πολλές από τις οποίες έχουν γονατίσει από κόκκινα δάνεια. Το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε χθες νομοθεσία για να στηριχτεί η Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας με ποσό που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Ρώμη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να στηρίξει με κρατικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ δύο τράπεζες, την Banca Popolare di Vicenza και τη Veneto Banca. Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι συζητείται η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ιταλική Βουλή άναψε χθες το πράσινο φως για την υιοθέτηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τη Monte dei Paschi και άλλες τράπεζες, την οποία είχε προτείνει τον Δεκέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι. Με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση το κράτος θα μπορεί να παρέχει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με προβλήματα έκτακτες εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας και ενέσεις κεφαλαίων. Επίσης, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις, επιβάλλοντας απώλειες σε ορισμένους από τους ομολογιούχους τους.

Η Monte dei Paschi ήταν η πρώτη τράπεζα που ζήτησε κεφάλαια με βάση τις νέες αυτές ρυθμίσεις. Η τράπεζα αναγκάστηκε να ζητήσει στήριξη τον Δεκέμβριο, όταν απέτυχε να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από την τράπεζα να συγκεντρώσει κεφάλαια 8,8 δισ. ευρώ. Η Ιταλία έχει λάβει ήδη έγκριση από την Κομισιόν για την ενίσχυση της Monte dei Paschi με το ποσό αυτό. Ηδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές Αρχές για να εγκριθεί το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών έχουν φτάσει τα 360 δισ. ευρώ. Μια κρατικοποίηση της Monte dei Paschi, που θα είναι η μεγαλύτερη κρατικοποίηση στη χώρα από τη δεκαετία του 1930, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη διάσωση κι άλλων τραπεζών, όπως είναι η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca.