Εcomomist: Η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2017 12:33 |
Εcomomist: Η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα

Η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα, διαμηνύει το Economist Intelligence Unit (ΕIU), προειδοποιώντας για τον υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης του προγράμματος βοήθειας του ESM, ακόμη και εντός του έτους.

Κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, θεωρεί λαθεμένη «την εστίαση στη βιωσιμότητα του χρέους» και καθιστά απαραίτητη συνθήκη την εφαρμογή του προγράμματος, ώστε η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, εκτιμά ότι «ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα ήταν δύσκολο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παραμένοντας ταυτόχρονα εντός της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με το δημοσίευα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία είναι δύσκολο να διευθετηθεί δίχως την υποτίμηση του νομίσματος, θα συνεχίσει να υπονομεύει την ανάπτυξη.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προτείνονται στο πρόγραμμα βοήθειας, είναι βραδύκαυστες και είναι απίθανο να επιφέρουν την ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σπεύδει να συμπληρώσει.

Στο μεταξύ - συνεχίζει - οι περικοπές δαπανών και η αύξηση των φόρων θα επιτείνουν το «πάγωμα» της εγχώριας ζήτησης και της ανάπτυξης. «Χωρίς διαγραφή, το δημόσιο χρέος θα πιέζει την οικονομική δραστηριότητα για δεκαετίες» διαμηνύει, παράλληλα.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει την πρόβλεψη ότι «αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» προσδίδοντας σ’ αυτό το σενάριο πιθανότητες της τάξης του 60% εντός της επόμενης πενταετίας.

3
ΔΓΚ
16/02/2017 19:23
..με τέτοια ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα...το πραγματικό χρέος δεν υπερβαίνει τα 100 δισ..ήτοι 80% του ΑΕΠ
Κατίνα
16/02/2017 18:48
Ο τίτλος πρέπει να ήταν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι εφαρμόσιμο στην περίπτωση της Ελλάδας. Η λύση της επιστροφής σε υποτιμημένη δραχμή αντιφάσκει με αυτά που διαπιστώνουν. Δεν αποτελεί λύση διότι αφού το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ελλειψη ανταγωνιστικότητας, η υποτιμημένη δραχμή δεν είναι λύση αλλά παυσίπονο μικρής διάρκειας και αποτελεσματικότητας. Η υποτιμημένη δραχμή θα μπορούσε να ήταν κινητήριος δύναμη αν συνοδευόταν με αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην λειτουργία του Κράτους (νομοθετικό, εκτελεστικό και δικαστικό)με στόχο την ανταγωνιστικότητα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν τώρα- ιδού ο Ρόδος ιδού το πήδημα. Δεν γίνονται. Γιατί θα γίνουν με δραχμή; Αν τα κακά προϊόντα μένουν τα ίδια, το πρόβλημα όχι μόνο διαιωνίζεται αλλά χειροτερεύει. Με το ίδιο Κράτος και την ίδια ανταγωνιστικότητα είτε στο ευρώ είμαστε είτε στη δραχμή θα έχουμε μόνιμα πρόβλημα. Δηλαδή οι άλλοι δεν θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα μας. Το να κάνουμε τα ίδια κακά προϊόντα φτηνότερα με υποτιμημένο νόμισμα δεν λύνει το πρόβλημα από μόνο του και ενέχει και τρομερούς κινδύνους. Η κύρια εκλογική δύναμη της κυβέρνησης είναι οι κρατιστές και δημόσιοι υπάλληλλοι δηλαδή ¨οσοι αντιστέκονται με λύσσα σε κάθε αναβάθμιστη του Κράτους συνεπικουρούμενοι από ηλίθιους, φθονερούς του τύπου πόσα παίρνεις πόσα παίρνω, ανίκανους να παράγουν που μπορουν να βγάλουν λεφτά μόνο με τη σπέκουλα και τη διαφθορά ήτοι κοράκια, δηλαδη όλους του κύκλους που αντιστέκονται με λύσσα σε κάθε μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του Κράτους. Με την προηγούμενη κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις ήταν αργές, διστακτικές, σποραδικές με την προοπτική δημιουργίας κάποιου Κράτους μετά μία γενεά. Με την παρούσα κυβέρνηση οι προσπάθειες δημιουργίας Κράτους είναι ανύπαρκτες με μιά κυβέρνηση που θέλει μόνο να κερδίσει ακόμη λίγο χρόνο εικονικής εξουσίας πάνω στο δράμα του ελληνικού λαού και τα πτώματα όσων πεθαίνουν αναίτια ή πρόωρα. Διαλέξτε.
τομ
17/02/2017 09:13
Ποιες ακριβώς ειναι οι μεταρρυθμίσεις; Το δικαίωμα των επιχειρήσεων να αθετούν τις συμφωνίες τους; Οι ομαδικές απολύσεις; Η απαιτηση από επιχειρήσεις να προπληρώνουν ΦΠΑ για λεφτα που ΙΣΩΣ πάρουν σε 1 χρόνο; Η απελευθερωση των αδειων για ταξί και φορτηγά; Η απόλυση καθαριστριών και η πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας με μεγαλύτερο κόστος γιά το δημόσιο; Η μαύρη εργασία και οι εκβιασμοί; Η ιδιωτικοποίηση εταιρειών με τίμημα μικρότερο από τα ετήσια κέρδη; Ο ΕΝΦΙΑ; Και πώς ολα αυτά βοηθάνε τη χωρα η τους δανειστές; Με αυτά απλά θα μεταναστευσει όποιος μπορεί, θα μείνει η χώρα με οσους δεν μπορούν να μεταναστευσουν συν τους λαθρομεταναστες. Και σε 10 χρόνια θα είναι ενα ισλαμικό κρατος. Αυτες τις μεταρρυθμίσεις εννοούμε; Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να μη διακρίνεται για την αποτελεσματικότητα της, αλλά ΔΕΝ δημιουργησε το χρέος και οι προηγουμενες κυβερνήσεις επίσης δεν καταφεραν σε 40 χρόνια να δημιουργήσουν κράτος.Οταν μιλας για τους περιπου 530χιλ δημοσιους υπαλληλους, μιλάς για τους 80χιλι στρατιωτικούς, τους 64χιλ αστυνομικούς, τους 18χιλ δικαστικούς, τους αλλους τοσους εφοριακούς, τους 170χιλ δασκαλους και καθηγητές, τους 70χιλ γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ και τους 80χιλ υπαλληλους ΟΤΑ. Ολοι αυτοί ειναι κυβερνητικά στηρίγματα; Και γιατι να αντιστεκονται στην αναβάθμιση του κρατους; Δηλαδη τι θα ηταν η αναβαθμιση; Να τους απολυσουμε; Τους δε φθονερους τους καλλιεργησαν οι προηγουμενες κυβερνησεις "κοιτα ποσα παιρνει αυτός που εχει μπεί με ΑΣΕΠ και πτυχία στην Α, Β η Γ θέση και ΚΑΝΕΙ τη δουλεια" και ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ τον ανικανο βυσματια που εχει γίνει διευθυντής με μισθό 1-2 εκ/χρόνο μέσω κονέ. Η δραχμη από μόνη της δεν λυνει το πρόβλημα, η ιδεα ειναι ότι με μια ικανη κυβερνηση απαλλαγμενη από το χρεος και την κηδεμονια που να μπορει να συντονισει ενα αναπτυξιακό προγραμμα, π.χ. φοροαπαλλαγή 5 χρονια για νεες επειχιρησεις σε υψηλή τεχνολογία, όχι όμως για νυχτερινά μαγαζιά θα μπορουσε να βοηθήσει . Το θεμα είναι ότι δεν υπάρχει ενα αξιοπιστο πλανο είτε ετσι ειτε αλλιώς. Ειτε με την προηγουμενη κυβερνηση ειτε με την τωρινή η συνταγή ειναι "μεσω φορων, μειωσεων μισθων κλπ) βάζουμε χερι στις καταθεσεις ώσετ να πληρωθεί οχι το χρεος αλλα οι τοκοι. Ε, καποτε οι καταθεσεις τελειωνουν και τοτε τι;