Το 2017 ο Μάριο Ντράγκι πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλες του τις ικανότητές του όχι μόνο για να χαράξει την πολιτική της τράπεζας, αλλά και για να αντιμετωπίσει τους επικριτές του.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται χώρες της Νοτιοανατολικής κυρίως Ευρώπης που θα ήθελαν να δουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού τους. Αυτές οι χώρες έχουν ήδη ανησυχήσει από τον Δεκέμβριο που ο Ντράγκι ανακοίνωσε μείωση στις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της τράπεζας σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης αυξάνεται συνεχώς. Είναι ενδεικτικό ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στη Γερμανία στο 1,7%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι προσωπικά μπορεί να δεχτούν ισχυρές πιέσεις για να πραγματοποιηθούν νέες περικοπές στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο Ντράγκι ήλπιζε ότι η χρονιά που διανύουμε θα ήταν ήσυχη, ακόμη και βαρετή, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει τα επιτόκια ή να μεταβάλει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, όπως σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ομως τώρα τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωζώνη αναμένεται να ταράξουν την ησυχία αυτή.

Πρακτικά, αυτό που έχει συμβεί τώρα είναι ότι η ΕΚΤ δεν είναι πλέον προβλέψιμη, όπως θα ήθελαν πολύ οι αγορές να είναι. Η ΕΚΤ είναι πια πολύ πιο προσεκτική στο πώς δίνει σήμα για τις κινήσεις που θα ακολουθήσει στο μέλλον προσπαθώντας να ζυγίσει την κατάσταση.

Προς το παρόν η ΕΚΤ φαίνεται ότι θέλει να δείξει πως θα συνεχίσει αμετάβλητη την τρέχουσα πολιτική που αποφάσισε τον Δεκέμβριο. Οι αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης θα μειωθούν από τον Απρίλιο σε 60 δισ. από 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Το ίδιο το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης όμως θα επεκταθεί ώστε να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017, αντί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, όπως αρχικά αναμενόταν. Επίσης τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ παραμένουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα, ενώ η ΕΚΤ χρεώνει τις εμπορικές τράπεζες που επιθυμούν να φυλάνε σε αυτή τα χρήματά τους, αφού τα σχετικά επιτόκια είναι αρνητικά.