Για δέκα γεγονότα τα οποία μαρτυρούν πως η οικονομία ανακάμπτει ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016, έκανε λόγο σήμερα από τα Τρίκαλα, σε ημερίδα για τον αγροτικό τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, κατά την οποία η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ βελτιώνοντας το διαρθρωτικό πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ, η οικονομία ανακάμπτει ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου κατά την ομιλία του στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τρικκαίων και στην οποία συμμετείχαν φορείς, σύλλογοι και διάφοροι επιχειρηματικοί κλάδοι.

Μιλώντας ειδικότερα για αυτά τα δέκα γεγονότα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισήμανε πως το πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε ετησίως 1,8%, προδικάζοντας το οριακά θετικό κλείσιμο του έτους, κι ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το 2017, όπως είπε, αναφέρουν άνοδο κατά 2,8%. Ο όγκος των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκε 12,6% αντίστοιχα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. για το 2017, σημείωσε περαιτέρω και προσέθεσε:

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών επεκτάθηκαν 8,5% σε σταθερές τιμές αποφέροντας ένα θετικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το 1948. Επίσης, το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων 30 εκατ. στον τουρισμό με την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια να αυξάνει 10%, ενώ κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από 703 εκατ. ευρώ το 2015 σε 2,3 δισ. το 2016, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 228%, κ.ά.

Όλα αυτά τα στοιχεία, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, πιστοποιούν ότιη έξοδος από την ύφεση δεν συνιστά πλέον πρόβλεψη, αλλά γεγονός που διαψεύδει την καταστροφολογία. Ακόμα, υπογράμμισε πως οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2017 και 2018θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα, για να διευκρινίσει:

«Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, για έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχουν και είναι ισχυρές. Μοναδική πηγή αβεβαιότητας είναι οιαποκλίνουσες στρατηγικές μεταξύ των δανειστών.Προτάσεις για νέα μέτρα και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση,η κυβέρνηση εργάζεται με βάση το βασικό και θετικό σενάριοκαι θα κάνει από την πλευρά της ό,τι χρειαστεί για να επιλυθούν έγκαιρα οι λίγες εναπομείνασες εκκρεμότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σταδιακά βελτιώνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζει πολιτικές που επιδρούν θετικά στην στρατηγική της για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ανάλογα, δε, με την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα».

Ειδική αναφορά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έκανε για τη Θεσσαλία τονίζοντας τα εξής:

«Η Θεσσαλία παρουσιάζει αναμφισβήτητη προνομιακή γεωγραφική θέση καθότι βρίσκεται στο μέσον της χώρας συνδέοντας όλες τις άλλες περιφέρειες και με επίκεντρο τον νομό Λάρισας αποτελεί τον σιτοβολώνα της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει πλεονέκτημα στη ροή των αγροτικών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών (τουρισμός, logistic, εκπαίδευση) προς τις λοιπές περιφέρειες αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η δυνατότητα ανάδειξης της Θεσσαλίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενός σχήματος συνδυασμένων μεταφορών και η αυξανόμενη ζήτηση εγχώριων αγαθών και εμπορευμάτων μπορεί να ενισχυθεί με την αξιοποίηση οριζόντιων τεχνολογιών μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας και πληροφορικής».

Επιπλέον, υποστήριξε πως «για τη Θεσσαλία οι δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και του τουρισμού για ουσιαστική συμβολή στην έξοδο από την κρίση είναι σημαντικές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο με ποσοτικούς όσο και με ποιοτικούς όρους. Με άξονα τις εξαγωγές, υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δραστηριότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε επιπλέον πως «η Θεσσαλία έχει όλα τα περιθώρια να προσελκύσει επενδύσεις και να μετασχηματίσει τη μεταποίηση χαμηλής γνώσης και τις απαρχαιωμένες δομές διακυβέρνησης αξιοποιώντας τη γνώση και τις υποδομές της περιοχής, ώστε να καταστεί σημαντικό αγροτοβιομηχανικό κέντρο και τουριστικό θέρετρο για την ευρύτερη περιοχή. Και στην προσπάθεια της αυτή θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και ενίσχυση της Πολιτείας».

Στην ίδια ημερίδα, ο Ευάγγελος Νικολαΐδης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε πως ορισμένες θεμελιώδεις αδυναμίες του αγροτικού τομέα είναι δομικής φύσεως, σημαντικές πτυχές των αιτίων τους βρίσκονται και εκτός του αγροτικού τομέα, ενώ η ύφεση επιδείνωσε τα παλαιά και ανέδειξε νέα προβλήματα.

Το αγροτικό πρόβλημα δεν είναι μόνο αγροτικό, καθώς ορισμένες από τις αιτίες του, και συνεπώς από τις λύσεις, βρίσκονται εκτός αυτού, σημείωσε ο ίδιος.

Επίσης, ο Θανάσης Δημάκης, μέλος του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «μέσα σ’ ένα χρόνο και 2-3 μήνες βάλαμε μια άλλη προοδευτική σφραγίδα σε προβλήματα και αιτήματα δεκαετιών», και συνόψισε: «Στην κατεύθυνση αυτή, σε διάλογο και συνεχή συνεργασία με τον αγροτικό και επιστημονικό γεωτεχνικό κόσμο και τους φορείς του, η κυβέρνηση θα στηρίξει με συνέπεια τους αγρότες, ιδίως τους μικρομεσαίους, την αγροτική παραγωγή και την ύπαιθρο. Θα ανασυγκροτήσει παραγωγικά τον πρωτογενή τομέα ως βασικό τομέα της ενδογενούς ανάπτυξης και κύρια με δίκαιο τρόπο».

Στην ημερίδα, εκπρόσωποι διάφορων κλάδων, διατύπωσαν αιτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό. Τέλος, σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κ. Παπαδημητρίου έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Σε συνομιλία που είχαν, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε σειρά ζητημάτων αναπτυξιακού κυρίως χαρακτήρα. Όλα τα ζητήματα αυτά, ο υπουργός τόνισε ότι θα τα εξετάσει με τη δέουσα προσοχή, ενώ θα προωθήσει όσα αφορούν και συναρμοδιότητα ή αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.

Πριν από την ημερίδα, ο κ. Παπαδημτρίου, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δράσεις μέσω ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία, επισήμανε πως το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μέσω διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει υπερδιπλασιάσει τα κονδύλια για τις Περιφέρειες, υπογραμμίζοντας: «Και σε αυτές τις Περιφέρειες φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Θεσσαλία είναι αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, για την ανάπτυξη διαφόρων έργων όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υποδομών ή το Περιβάλλοντος, και νομίζω αυτά είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας».