«Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και αυτό είναι δέσμευση» τόνισεμιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, συμπληρώνονταας ότι στη συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν υπάρχει κανένα φορολογικό ζήτημα.

Όσον αφορά στο περιουσιολόγιο, επεσήμανε πως είναι ένα εργαλείο διασταύρωσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα χρησιμοποιηθεί για τον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών λέγοντας ότι στόχος της χρήσης πλαστικού χρήματος για το αφορολόγητο είναι η φορολογική συμμόρφωση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και όχι η φορολογική επιβάρυνση όσων δεν συγκεντρώνουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό.

Εξήγησε ότι η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος έφερε αύξηση των εσόδων της τάξης του 20%.

Η υφυπουργός Οικονομικών συνέστησε στους πολίτες να κρατούν τις αποδείξεις, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά («μέχρι να δούμε πως θα εφαρμοστεί το μέτρο»), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.