Οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο όσο αναλογεί στον μισό πληθυσμό ολόκληρου του πλανήτη. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του φιλανθρωπικού οργανισμού και παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Oxfam, η οποία ζητά να μειωθούν οι ανισότητες.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο θα συμμετάσχουν από σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που συγκαλείται στο Νταβός της Ελβετίας, ενώ η έκθεση της Oxfam ουσιαστικά δείχνει ότι το άνοιγμα της ψαλίδας στον πλούτο είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Νέα μάλιστα στοιχεία που προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία δείχνουν ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν ακόμη μικρότερο πλούτο από όσο αρχικά αναμενόταν όπως σημειώνει το Reuters.

Επειτα από έρευνα που έκανε η Oxfam διαπίστωσε ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν συνδυασμένη περιουσία που ξεπερνά τα 425 δισ. δολάρια. Η συνδυασμένη περιουσία 3,6 δισ. ανθρώπων από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα του πλανήτη εκτιμάται ότι ανέρχεται σε σχεδόν 410 δισ. δολάρια.

Η Oxfam βασίζει τους υπολογισμούς της σε στοιχεία για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμου τα οποία συγκεντρώνουν η ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό «Forbes». Οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο που αναφέρονται στην έκθεση του οργανισμού είναι ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Inditiex Αμάνσιο Ορτέγκα, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, ο επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος, το αφεντικό της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο επικεφαλής της Oracle Λάρι Ελισον και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Μεταξύ άλλων, με την έκθεση η Oxfam ζητά να αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή και να αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το οποίο αποφέρει δυσανάλογα μεγάλα κέρδη στους πιο πλούσιους. Πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ δίνουν μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες, η οποία όμως είναι τόσο μεγάλη ώστε πολλές φορές αυξάνεται αντί να μειώνεται. Οπως σημειώνει το Reuters, από το 2006 όταν ο Μπιλ Γκέιτς έφυγε από τη Microsoft η περιουσία του έχει αυξηθεί 50%.