Παρά την αβεβαιότητα, υπάρχει σταθερή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηναίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, υπογραμμίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται σε θετικό έδαφος το 2016, όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία.

Επίσης, σημειώνει ότι καταγράφονται θετικές επιδόσεις σε σειρά από δείκτες, όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, η αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων, ο περιορισμός του αποπληθωρισμού και η σταθερή μείωση της ανεργίας.

«Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν προεξοφλεί ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως αν σημειώνονται καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

» Επιπρόσθετα, οι θετικές επιδόσεις που καταγράφονται σε διάφορους δείκτες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση βάσης, καθώς το αντίστοιχο διάστημα το 2015 η αγορά είχε δεχθεί το σοκ της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» τονίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«Η διακοπή της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 και η επιστροφή της αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωσή της, υπονομεύει τη δυναμική που δημιουργήθηκε στην οικονομία κατά το 2ο εξάμηνο, άρα και τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017.

» Κάθε καθυστέρηση επιβαρύνει τα μακροοικονομικά σενάρια -και άρα τις διαπραγματεύσεις- και λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία για τον περαιτέρω εγκλωβισμό της οικονομίας στο αρνητικό σπιράλ της αβεβαιότητας και της αποεπένδυσης. Αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο δυσχεραίνει διαχρονικά την επιστροφή της οικονομίας σε σταθερή ανάπτυξη».

Ο ΣΕΒ καταγράφει επίσης ορισμένες αρνητικές εξελίξεις, όπως η αύξηση των διαγραφών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, καθώς και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά (5,6 δις.) όπως και των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το κράτος (94,2 δισ.).