Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων πέντε ετών κατέγραψε η Γερμανία για το 2016, καθώς η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας ανήλθε σε 1,9%. Η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προήλθε κατά κύριο λόγο από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις κατασκευές και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες για τους μετανάστες.

Ωστόσο η «χρυσή δεκαετία» της γερμανικής οικονομίας μπορεί τώρα να κινδυνεύσει εάν το Βερολίνο δεν αποφασίσει να αυξήσει κι άλλο τις επενδύσεις και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Ο κίνδυνος αυτός δημιουργείται για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως η εσωτερική κατανάλωση θεωρείται ότι έχει ήδη φτάσει στο απόγειό της και επομένως δεν αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Την ίδια στιγμή, η αύξηση που καταγράφεται στον πληθωρισμό της Γερμανίας σε συνδυασμό με τα μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να ροκανίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ο δεύτερος βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να κινδυνεύει η ανάπτυξη στη Γερμανία είναι ότι οι εξαγωγές –το πετράδι του στέμματος της γερμανικής οικονομίας –ίσως πληγούν από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει το Brexit και η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μεταξύ άλλων περισσότερο προστατευτισμό στο εμπόριο.

Οικονομολόγοι λένε ότι η Γερμανία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές, αναμόρφωση του Ασφαλιστικού ώστε να υπολογίζεται η γήρανση του πληθυσμού και αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η σύγχρονη τεχνολογία. Επίσης ζητούν να ληφθούν μέτρα για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας με την κατάργηση τους φοροαπαλλαγών για τους γονείς που μένουν στο σπίτι.

Αναλυτές και οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters θεωρούν ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία μπορεί να μην ξεπεράσει το 1,4% για το 2017 και το 1,5% για το 2018. Για τον πληθωρισμό προβλέπουν αύξησή του στα επίπεδα του 1,6% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.