Την πολιτική κάλυψη στη ΔΕΗ παρέχει το υπουργείο Ενέργειας για τις αποκοπές ρεύματος, αρκεί να αφορούν οφειλές από 1.000 ευρώ και άνω.

Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου λέγοντας ότι «η διοίκηση της Επιχείρησης φυσικά και έχει την πολιτική στήριξη για να προχωρήσει σε αποκοπές ρεύματος για ποσά 1.000 ευρώ και άνω». Οταν πρόκειται για χαμηλότερα χρέη, παραμένει το καθεστώς μη αποκοπών που έχει αποφασίσει η ΔΕΗ, η οποία –όπως ανέφερε το στέλεχος του ΥΠΕΝ –ούτως ή άλλως διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών. Είτε μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), είτε μέσω της πρόσφατης ρύθμισης για πάγωμα επί έναν χρόνο των οφειλών όσων χρωστούν έως 500 ευρώ.

Πάντως ουκ ολίγες φορές, τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα, που η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επιχειρήσει να κόψει το ρεύμα σε κακοπληρωτές, την έχουν μπλοκάρει πολιτικές παρεμβάσεις.

Σχολιάζοντας την κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι δεν υφίσταται πλέον πρόβλημα. Επειτα από την παραλαβή χθες ενός φορτίου με φυσικό αέριο δεν συντρέχει ζήτημα επάρκειας για τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτρισμού των ιδιωτών και της ΔΕΗ, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών μονάδων.