Καμπανάκι για τη μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων και ιδιαίτερα για τη συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών χτυπά σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει στην αύξηση της κοινωνικής πόλωσης, κάτι που αναμένεται να έχει καθοριστικές συνέπειες σε κάθε γωνιά του πλανήτη την επόμενη δεκαετία αναφέρεται επίσης στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Bloomberg στο Λονδίνο. Ως τρίτη σοβαρή απειλή μετά την αύξηση των ανισοτήτων και την κοινωνική πόλωση αναφέρεται η κλιματική αλλαγή.

Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται μετά το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών προκαλώντας μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην ενίσχυση της δύναμης λαϊκιστικών κομμάτων, σύμφωνα πάντα με την έκθεση. Ως παραδείγματα των νέων τάσεων αναφέρονται η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το σχετικό δημοψήφισμα, αλλά και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα παραδείγματα των αντιδράσεων που προκαλούνται από άκρη σε άκρη του κόσμου και κυρίως στην Ευρώπη. Σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μεγάλη ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα φαινόμενα διαφθοράς και η άνιση διανομή του πλούτου που προέρχεται από την ανάπτυξη πλήττουν καίρια το υπάρχον οικονομικό μοντέλο. Για να βγουν τα συμπεράσματα της έκθεσης συμμετείχαν 750 ειδικοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξέτασαν δεκάδες κινδύνους που απειλούν την οικονομία – από τον αποπληθωρισμό, μέχρι τις φούσκες σε ακίνητα και χρηματιστήρια, τρομοκρατικές επιθέσεις, κυβερνοεπιθέσεις, ελλείψεις τροφίμων και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ακόμη στην απασχόληση και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η υψηλή τεχνολογία αλλάζει το εργασιακό περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης θα συζητηθούν μεταξύ ηγετών κρατών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που συγκαλείται στο Νταβός από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου.