Είναι το αγαπημένο μέτρο του ΔΝΤ αλλά και πολλών στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Ετσι, η μείωση του αφορολογήτου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης και περιλαμβάνεται στα πιθανά σενάρια για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία έχει σταματήσει πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς αποτέλεσμα. Με ή χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να συναινέσει σε μέτρα «τύπου ΔΝΤ». Κι αυτό γιατί η Γερμανία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα απαιτήσει σε κάθε περίπτωση να συνεχίσει να ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα τις προδιαγραφές αυστηρότητας του Ταμείου. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του αφορολογήτου προβάλλει στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων για μετά το 2018. Οπως είναι γνωστό, το Ταμείο έχει ζητήσει επίσης και μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ψήφιση προκαταβολικά όλων των πρόσθετων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, όπως ζητά το Ταμείο.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», αρνήθηκε χθες ότι η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του αφορολογήτου για να κλείσει η αξιολόγηση και ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνεται –χωρίς νομοθετική ρύθμιση από τώρα –στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η κατάθεση του οποίου εκκρεμεί. Σύμφωνα με σχετικά χθεσινά δημοσιεύματα, εξετάζεται η μείωση από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 6.818 και όχι στα 5.000 που ζητά το Ταμείο.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση το εξετάζει στο πλαίσιο μιας βεντάλιας εναλλακτικών για μετά το 2018. Οπως επισημαίνουν πηγές, η διαπραγμάτευση δεν έχει μπει ακόμη στην τελική ευθεία, όταν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει τις συμβιβαστικές της προτάσεις για να μην τιναχθεί η αξιολόγηση στον αέρα. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προϊδεάσει για το πρώτο συμβιβαστικό βήμα: την επέκταση του κόφτη μετά το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν πηγές, εξετάζεται να γίνει αναφορά στη μείωση του αφορολογήτου σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ετσι, δεν θα υπάρχει νομοθετική δέσμευση, αλλά θα αναφέρεται το μέτρο μεταξύ των πρώτων που θα ενεργοποιηθούν, αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση θα μπορεί έτσι να επικαλεστεί, όπως έκανε ο Τσακαλώτος στην πρόσφατη επιστολή του στους θεσμούς, τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν και έτσι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο.

Πριν φτάσουμε εκεί, πάντως, ο Τσακαλώτος θα επιχειρήσει μια επιεικέστερη στάση των θεσμών στο θέμα της αξιολόγησης στις επαφές του σήμερα και αύριο στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ενώ αύριο στη 1 το μεσημέρι με τον επίσης γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Την ίδια ώρα, αύριο, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο EuroWorking Group, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Η κυβέρνηση προσδοκά από το EuroWorking Group να σημάνει την επανεκκίνηση της διαδικασίας της αξιολόγησης. Μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου έχει μάλλον διαγραφεί από τους στόχους της, αλλά ελπίζει τουλάχιστον σε μια διαδικασία που δεν θα αποκλείει το ορόσημο του επόμενου Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Οι θεσμοί, πάντως, κινούνται με αργές διαδικασίες. Χαρακτηριστικά, το μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κάλιν Ανεβ είπε χθες ότι στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως από το ΔΣ του Μηχανισμού για να ενεργοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κι αυτό ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Τσακαλώτος, ώστε να ξεπαγώσουν τα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Στα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης, μεγάλο αγκάθι παραμένουν πάντα τα εργασιακά. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα κομβικού χαρακτήρα ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα, επεσήμανε η υπουργός ΕργασίαςΕφη Αχτσιόγλουστην 30λεπτη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη γερμανίδα ομόλογό της Αντρέα Νάλες, με την ελληνίδα υπουργό να στηλιτεύει επίσης την «αρνητική» στάση τουΔΝΤ,τονίζοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η εν εξελίξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στο σκέλος που αφορά της εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Εφη Αχτσιόγλου ανέφερε στην Αντρέα Νάλες ότι υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσονται το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθώς και κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της ΕΕ.

Η ανταπόκριση της Νάλες ήταν θετική, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με την κομβική θέση που κατέχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.