Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας έπειτα από τα σοβαρά προβλήματα επάρκειας που έκαναν την εμφάνισή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σύστημα βρίσκεται σε επίπεδο «συναγερμού 2» και ενδεικτική της κατάστασης είναι η χθεσινή έκκληση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στους καταναλωτές να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Της έκκλησης Σταθάκης είχε προηγηθεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα (σ.σ. ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ), με το υπουργείο να επισημαίνει ότι η σύσταση για μειωμένη κατανάλωση γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους.

Τούτο δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη. Ενδεικτικό είναι ότι προχθές το βράδυ η κατανάλωση ηλεκτρισμού έκανε ρεκόρ πενταετίας φτάνοντας στα 9.300 μεγαβάτ, επίπεδα που αναμενόταν να επαναληφθούν και χθες.

Ρεκόρ όλων των εποχών έκανε προχθές και η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνοντας τις 290.000 μεγαβατώρες. Και αυτό καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δούλεψαν στο φουλ για να καλύψουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα αποθέματα του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να πέσουν σε οριακά επίπεδα.

Στα άμεσα μέτρα ήταν να περιοριστεί η κατανάλωση αερίου από μονάδες και βιομηχανίες και ενώ σήμερα ξεφορτώνεται στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ έκτακτο φορτίο αερίου από την Αλγερία 114.000 κυβικών. Είχε προηγηθεί προχθές άλλο φορτίο 140.000 κυβικών.

Ταυτόχρονα έχουν απαγορευθεί από χθες οι εξαγωγές ρεύματος στις γειτονικές χώρες Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία, κίνηση που θα προσφέρει στο σύστημα 150 μεγαβάτ, ενώ το βάρος από σήμερα πέφτει στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ που θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία (2.400 μεγαβάτ). Επίσης το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας θα προσφέρει μέσα από συμβάσεις διακοψιμότητας 200 μεγαβάτ, ενώ από χθες επαναλειτουργεί και η μονάδα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας που είχε προ ημερών βγει νοκάουτ. Εδώ και εβδομάδες βρίσκονται εκτός λειτουργίας τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων δύο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες αποθείωσης, μια μονάδα της Καρδιάς και μια του Αμυνταίου. Η προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού (3) είναι να μην υπάρξει άλλη βλάβη σε λιγνιτική μονάδα.

Διαφορετικά υπάρχει έτοιμος μηχανισμός που ενεργοποιείται αυτόματα με εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.