ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σοβαρά προβλήματα επάρκειας ενέργειας έκαναν την εμφάνισή τους λόγω των καιρικών συνθηκών

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2017 08:00 |
Κατάσταση συναγερμού για το ηλεκτρικό σύστημα
Η κατανάλωση ηλεκτρισμού έκανε ρεκόρ πενταετίας φτάνοντας στα 9.300 μεγαβάτ, ενώ ρεκόρ όλων των εποχών έκανε προχθές και η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνοντας τις 290.000 μεγαβατώρες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας έπειτα από τα σοβαρά προβλήματα επάρκειας που έκαναν την εμφάνισή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σύστημα βρίσκεται σε επίπεδο «συναγερμού 2» και ενδεικτική της κατάστασης είναι η χθεσινή έκκληση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στους καταναλωτές να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Της έκκλησης Σταθάκης είχε προηγηθεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα (σ.σ. ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ), με το υπουργείο να επισημαίνει ότι η σύσταση για μειωμένη κατανάλωση γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους.
Τούτο δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη. Ενδεικτικό είναι ότι προχθές το βράδυ η κατανάλωση ηλεκτρισμού έκανε ρεκόρ πενταετίας φτάνοντας στα 9.300 μεγαβάτ, επίπεδα που αναμενόταν να επαναληφθούν και χθες.
Ρεκόρ όλων των εποχών έκανε προχθές και η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνοντας τις 290.000 μεγαβατώρες. Και αυτό καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δούλεψαν στο φουλ για να καλύψουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα αποθέματα του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να πέσουν σε οριακά επίπεδα.
Στα άμεσα μέτρα ήταν να περιοριστεί η κατανάλωση αερίου από μονάδες και βιομηχανίες και ενώ σήμερα ξεφορτώνεται στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ έκτακτο φορτίο αερίου από την Αλγερία 114.000 κυβικών. Είχε προηγηθεί προχθές άλλο φορτίο 140.000 κυβικών.
Ταυτόχρονα έχουν απαγορευθεί από χθες οι εξαγωγές ρεύματος στις γειτονικές χώρες Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία, κίνηση που θα προσφέρει στο σύστημα 150 μεγαβάτ, ενώ το βάρος από σήμερα πέφτει στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ που θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία (2.400 μεγαβάτ). Επίσης το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας θα προσφέρει μέσα από συμβάσεις διακοψιμότητας 200 μεγαβάτ, ενώ από χθες επαναλειτουργεί και η μονάδα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας που είχε προ ημερών βγει νοκάουτ. Εδώ και εβδομάδες βρίσκονται εκτός λειτουργίας τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων δύο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες αποθείωσης, μια μονάδα της Καρδιάς και μια του Αμυνταίου. Η προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού (3) είναι να μην υπάρξει άλλη βλάβη σε λιγνιτική μονάδα.
Διαφορετικά υπάρχει έτοιμος μηχανισμός που ενεργοποιείται αυτόματα με εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
14
14/01/2017 02:29
Τετοιο κρατος θελετε τετοιο κρατος εχουτε καραγκιοζηδες ψηφοφοροι..καλα να παθετε εκει στην ____ και στον γκασμα
Ευαγγελία
11/01/2017 13:54
Δενμπόρεσαν να ανταποκριθούν σε λίγες μέρες χιονιού, και κατά τα άλλα μόνο να μας βάζουν να χρυσοπληρώνουμε αυτό το κοινωνικόαγαθό, ξέρουν!!!!
Μηχανικός ΔΕΗ
12/01/2017 00:10
Δεν είναι αγαθό η ενέργεια και δεν είναι κοινωφελείς ωφέλεια η ΔΕΗ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ (ΔΕΚΟ)Ανώνυμες εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εποπτευόμενες από τον ΓΓΕΔΔ και το ΣΕΕΔΔ. Είναι ιδιωτικού δικαίου με άνω του 50% μετοχικό κεφάλαιο υπέρ δημοσίου. θα έπρεπε να το γνωρίζουν όλοι όσοι αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια.
Ο απο κατω
11/01/2017 19:08
ΣΥΓΓΝΩΜΗ Ευαγγελια. Ξαναδιάβασα το σχόλιο σου. Συγγνώμη. Επιμένω ομως, οτι θέλω ιδιωτικο ηλ. ρευμα στην Κρήτη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
Μηχανικός ΔΕΗ
12/01/2017 00:26
Eδώ και τώρα το ίδιο δίκτυο θα χρησιμοποιούσε ο οποιοσδήποτε παρήγαγε ρεύμα. Αυτό της ΔΕΔΗΕ. Η δε τιμή που θα πλήρωνες με καύσιμο το crude oil (mazut) θα ήταν διαφορετική. Όταν με το καλό συνδεθεί το νησί σου με τη στεριά θα είναι αλλιώς τα πράγματα. Προς το παρόν βάλε ένα μικρό ηλιακό ανάλογα την ισχύ που καταναλώνεις σε συνδυασμό με μια μικρή ανεμογεννήτρια μπαταρίες ,ανορθωτές inverter, corrector, κτλ. Δώσε 18 με 20.000 ευρώ να μην έχεις κανένα κερατά ανάγκη για τα επόμενα 15 με 20 έτη και να μην ξαναδείς αυτά τα ταλαίπωρα μικρά πράσινα ανθρωπάκια της ΔΕΗ.
Captain in crude oil tankers
15/01/2017 11:01
crude είπατε; Σίγουρα είστε μηχανικός της ΔΕΗ; Ελεος!
Λαλαρι λαλα
12/01/2017 03:16
Έρχονται στην Κρήτη οι ιδιώτες μηχανικε. Τόσα ξενοδοχεία παρακατιανά ειναι; Αμ δε! Δεν μου λες, πουλας ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκίνητων;
Λαλαρι λαλα
12/01/2017 02:56
Ας έρθουν εδω και τωρα ιδιώτες, και ας έχω το ίδιο δίκτυο. Δεν κατάλαβες!
μηχανικος Δεη απο ΕλΠέ
12/01/2017 21:29
..ωραία μην τους πληρώνεις και 'σύ και όποιος άλλος επηρεάζεται από 'σένα. Εσύ δεν κατάλαβες. Εγώ ασχολούμαι με την ενέργεια από το 1996, εννοείτε εκτός ΔΕΗ τότε. Και γνωρίζω από το 1986 ότι θα ιδιωτικοποιηθεί η ενέργεια στην Ελλάδα. Ποιος θα ασχοληθεί με τα ξενοδοχεία σας..? Η "ΜΠΙΤΡΟΣ" ή η "ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ". Πόσα χρόνια είναι παγωμένο το Φόδελε της ΔΕΗ..? Το λόγο τον ξέρεις ? Στην Ελλάδα κοιμάστε με τα τσαρούχια.. οι τσοπάνηδες διώχνουν τα αιολικά , οι τοπικές κοινωνίες τα φωτοβολταϊκά ,οι τοπικοί άρχοντες τα υποβρύχια καλώδια, κτλ.. καταδικασμένοι είστε, απλά οι φτωχοί στο πνεύμα είναι ευτυχισμένοι. Και τους ιθαγενείς στα βάθη του Αμαζονίου να ρωτήσεις ευτυχισμένοι είναι.. απλά πεθαίνουν από γρίπη και ελονοσία..
:))
13/01/2017 01:40
Πολύ μαυρίλα ρε παιδί μου! Τι σου 'καναν; Έρχονται, κι αφού ειναι αποφασισμένοι, να έρθουν, θα έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Τι τους πέρασες τους επιχειρηματίες; Συνδικαλιστές που μαστουρώνουν με πρασινάδα; Τι με νοιάζει εμένα, αν το αγοράζουν, η το παράγουν το ρεύμα; Συνδικαλιστής εισαι;
πίσω είναι η ουρά
14/01/2017 20:26
Δεν το έπιασες. Εμένα με συμφέρει να υπάρχουν πολλοί παίχτες. Για το βιογραφικό μου και για να μείνω στη Ελλάδα. Τους καταναλωτές στα νησιά δεν συμφέρει.
Μπρος τα καλλη, τι"ν ο πονος;
15/01/2017 00:02
Απο 'δω το πας, απο 'κει το φέρνεις... Εξήγησε, τι εννοείς λοιπόν. Μηχανικός είμαι κι εγω :)) που θα πάει, θα σε πιάσω. Σου αρέσει ο ήλιος στην Ελλάδα ε; Κι εμένα! Λες να πάμε τελικα σε βότσαλα νόμισμα; Ζόρικα τα πράματα.
Sorry καλε μου άνθρωπε
11/01/2017 17:25
Κοινωνικόκομμουνιστικο αγαθό είναι η τεχνη; Να αρκεστει στα κεράκια λοιπον η εκκλησία. Στον ρομαντισμό, στην αληθεια, στο φως το αληθινό. Κι εγω κοινωνικό αγαθο είμαι! Και βαριέμαι ο τεμπελης, να ψάχνω στο ιντερνετ. Έχει ρε παιδια στην Κρήτη ιδιώτες παροχους; Δώστε μου 2 μονο ονοματα. Ξυπνήστε ιδιώτες, που πάτε στου αντίχριστου την μανα, και γράφετε εμάς στα ... σας.
Κοζανη 13
11/01/2017 13:16
Ποιο συστημα σ αυτη το κωλοχωρα δεν ειναι σε κατασταση συναγερμου τα τελευταια 10 χρονια;