«Ακόμα οι τιμές είναι ελεγχόμενες, αν τυχόν γίνει έκρηξη τιμών νομίζω ότι και η κυβέρνηση θα πάρει τα ανάλογα μέτρα».

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 με αφορμή τις αυξήσεις που προέκυψαν στις τιμές των καυσίμων από την 1η ημέρα του νέου χρόνου.

Υπερασπιζόμενος την επιβολή της αύξησης των ΕΦΚ στα καύσιμα είπε: «Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι δεδομένοι, έπρεπε να υπάρξει μία αύξηση εσόδων, εμείς αρνηθήκαμε να αυξήσουμε το ΦΠΑ στο ρεύμα. Το θεωρήσαμε πολύ πιο αντικοινωνικό από το 13% στο 24% κλπ. Υπήρχε αυτή η διάσταση και φέραμε μία ισορροπία με αυτό το μέτρο πολύ πιο δίκαιη απ’ ότι αν επιλέγαμε άλλα μέτρα τα οποία θα ήταν πολύ πιο ακραία κοινωνικά».

Το στρατηγικό πρόβλημα με το ΔΝΤ να λυθεί το συντομότερο δυνατό

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι αυτή πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ενώ απέκλεισε το σενάριο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές να φτάσει έως την άνοιξη.

«Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης κοινός τόπος ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει. Τεχνικά είμαστε στο σημείο που νομίζω ότι αν βρεθούμε στο τραπέζι με καλή πολιτική διάθεση, κλείνει σχετικά γρήγορα, αμέσως. Το πρόβλημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει συμφωνία με δεδομένο την τοποθέτηση του ΔΝΤ και αυτό το στρατηγικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.