Μπλοκάκια: Αλαλούμ με τις εισφορές για εργαζομένους, επαγγελματίες

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας για όσους είναι κάτοχοι δελτίου παροχής υπηρεσιών

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2017 08:00 |
Μπλοκάκια: Αλαλούμ με τις εισφορές για εργαζομένους, επαγγελματίες

Αλαλούμ επικρατεί με τα μπλοκάκια καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να μη γνωρίζουν το καθεστώς που θα ισχύσει για τις εισφορές τους με βάση τον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του έτους.
Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας με την προσδοκία ότι θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα και στις απορίες που εκφράζουν οι κάτοχοι δελτίου παροχής υπηρεσιών, είτε είναι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες είτε είναι παράλληλα και μισθωτοί. Πάντως την «παραίνεση» όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν, προκειμένου να μην πληρώσουν εισφορές 138 ευρώ τον μήνα, απηύθυνε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκάι, παρέσχε νέες διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια, αποσαφηνίζοντας πως μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται ως εργολάβος αλλά ως εργαζόμενος. «Στον νόμο λέμε πως εάν έχει έως δύο εργοδότες η εισφορά θα είναι 6,67%. Το πράγμα αλλάζει όταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε άλλους, τότε θα πληρώνει το 20%» τόνισε σχετικά. Κατά τον ίδιο, μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει καμία εισφορά. Εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι, ακόμη και χωρίς εισόδημα από αυτό, τότε θα πληρώνει εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, εκτός των περιπτώσεων που δικαιούται ειδικών εκπτώσεων. «Οσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι καλούνται να πληρώσουν 138 ευρώ τον μήνα. Θα ήταν καλύτερο για εκείνους που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν» σημείωσε σχετικά.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ασφαλισμένοι τελικά επιλέξουν να πληρώνουν μερικώς τις εισφορές τους και όχι το σύνολο του ποσού, ο υφυπουργός Εργασίας εκτίμησε πως επειδή ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι, τότε εκείνοι θα προτιμούν να το πληρώσουν παρά να επιβαρύνονται με τον τόκο του 8,5% που θα συνοδεύει τη μερική εξόφληση οφειλών. Πάντως ξεκαθάρισε πως εφόσον οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα μέρος του ποσού, τότε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Επίσης ο Τάσος Πετρόπουλος εκτίμησε πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα έχει ελλείμματα μέσα στο 2017 και πως το υφιστάμενο έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 500 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.
Τονίζεται ότι η δήλωση των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκια θα είναι υποχρεωτική και θα γίνει online σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα θα «δένει» την καταβολή των εισφορών και ταυτόχρονα τον έλεγχο αν υπάρχει απασχόληση σε έναν έως δύο εργοδότες (αν υπάρξει και τρίτος, ο εργαζόμενος θα καταβάλλει εξ ολοκλήρου τις εισφορές που θα αναλογούν στο εισόδημά του). Με την εγκύκλιο θα αποσαφηνιστεί αν θα γίνεται αντίστοιχος επιμερισμός και για τις εισφορές σε άλλους κλάδους εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει αντίστοιχες «καλύψεις», ενώ δεν θα προβλέπεται η παρακράτηση εισφοράς 6,96% υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας που αφορά μόνο εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Για τις εισφορές των αμειβομένων με μπλοκάκια, το άρθρο 39 παράγραφος 9 του νόμου Κατρούγκαλου προβλέπει ότι «στους ασφαλισμένους οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς οι διατάξεις του άρθρου 38. Δηλαδή θα γίνεται επιμερισμός της εισφοράς για σύνταξη (20%) με τον εργοδότη, οπότε ο εργαζόμενος θα καταβάλλει το 6,67% για την απασχόλησή του, αφού αυτή δηλωθεί, στον κάθε εργοδότη και ο εργοδότης το 13,3%. Ωστόσο ζητήματα θα προκύπτουν αν μέσα στον χρόνο ο εργαζόμενος αναλάβει εργασία και σε τρίτο εργοδότη, ενώ αν τεθούν κριτήρια και ισχύσει ο επιμερισμός για την εισφορά του κλάδου της σύνταξης, αντίστοιχος επιμερισμός θα πρέπει να γίνει και για την εισφορά ασθενείας, η οποία θα είναι 7,10%, οπότε ο εργαζόμενος θα καταβάλει το 2,55% και ο εργοδότης το 4,55%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
4
γουρζουλεμες
11/01/2017 04:10
Δημοσιο κωλοχανειο πρεπει να αποκαλειται το κρατος στα επισημα εγραφα ..δεν σας αρεσε ο παπαδοπουλος σας καταπιεζε ! Χεχε
Ι.Κάλφας Σουηδία
09/01/2017 19:45
Alaloym, Συνεχίζεται το πολικό ψύχος. // Νατάσα Μπερτό, τονίζει ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να επέμβει και να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης// Κραυγή απελπισίας από Κύμη: «Λιώνουμε χιόνι για να πιούμε νερό, βοηθήστε μας!» Αυτές είναι επικεφαλίδες άρθρων στην σημερινή Ελλάδα των ψευδό- κουμουνιστών μπολσεβίκων που η μόνη ικανότητα τους είναι να καταστρέφουν ότι έκτισε ο Ελληνικός λαός κάτι που αυτοί ποτέ δεν μπορούν να οικοδομήσουν . Τα κατορθώματα τους είναι αμέτρητα εγώ θα αναφέρω μερικά: Κατάφεραν με το μέγα ψέμα να πάρουν την εξουσία και κόψανε το ΑΚΑΣ διότι όπως αναφέρει η Αυλονιτου ήταν άδικο, κουρέψανε συντάξεις, καταστρέψανε την αγορά, κλείσανε σύνορα, τράπεζες, γελοιοποιήσαν το κράτος διεθνώς. Κυνήγησαν έκαστο επενδυτή με τα νταβούλια και ζουρνάδες, στοίβαξαν χιλιάδες προσκαλούμενους εισβολής σε ιδρώτοπους σαν γουρούνια στα βοριά σύνορα, στοιβάξανε χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες τα νησιά στερώντας το εισόδημα τουρισμού των κατοίκων. Μετατρέψανε τα νησιά σε χιτλερικά κάτεργα κατασκηνώσεων. Τώρα με τον χιονιά ψεύδονται σαν ιερόδουλοι αναφέροντας πως όλα εξελίσσονται ομαλά διαψεύδοντας και τους νησιώτες που λένε πως τα σαλβάρια στην Λέσβο υπερβαίνουν τις 7000 άτομα και οι κουκουλοφόροι τους κατεβάζουν σε 4500. Οι αυταπατώμενη ψευτοτσολιάδες παίρνουν και προσφυγικά επιδόματα από την Ε.Ε. φονιάδων των λαών και ταλημπαν όπως τους αποκαλούν καθημερινός. Όλα αυτά ώμος τα κατορθώματα μπόρεσαν τα απομεινάρια του Βελουχιώτη να τα εφαρμόσουν με των ψήφο των Ελλήνων. Ο Έλληνας τους ψήφησε τρεις φορές μέσα σε επτά μήνες για να καταστρέψουν την Ευρώπη . Κακός οι Ελληνικές εφημερίδες που εκπλήσσονται επί των αποτελεσμάτων. Ο Έλληνας είναι αντάξιος τις νοημοσύνης του και να σταματήσει η καθημερινή γκρίνια. Όπως έστρωσε έτσι θα κοιμηθεί. Οι Επιθυμίες του δεν επαληθευτήκαν έγιναν μπούμερανκ και ποτέ δεν θα επαληθευτούν. Ο Έλληνας λόγο ασυνεννοησίας και χαμηλής νοημοσύνης, ήταν σκλάβος και θα παραμείνει σκλάβος. Θαύματα υπάρχουν μόνον στα θρησκευτικά βιβλία.
bruidsjonker
09/01/2017 19:13
Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει ....... LoL Lol Lol Lol Lol Lol Lol LOl Lol Lol Lol Lol και Lol .Ολε.
Ελειστης
09/01/2017 13:54
Δηλαδη επικρατει τοση σαφηνεια οπως με καθε κυβερνηση σε καθε κρατικη εγκυκλιο. Ξυπνηστε ορνια! Αν μεινετε ετσι δεν αξιζετε ουτε τον αερα που αναπνεετε.