Το Taxisnet αναμένεται να πάρει φωτιά έως το Σάββατο. Το ίδιο και οι τσέπες των φορολογουμένων. Μία σειρά προθεσμιών για πληρωμή φόρων και υποβολές αιτήσεων ή δηλώσεων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και οι καθυστερήσεις ενδέχεται να κοστίσουν ακριβά.

Με τα έως τώρα δεδομένα, αν δεν υπάρξει παράταση η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, μετά τις 31 Δεκεμβρίου, συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του σήματος, ενώ η υποβολή αίτησης για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου και μετά εντάσσει τους δικαιούχους απευθείας στη δεύτερη δόση πληρωμών έως τον Ιούνιο του 2017. Αντίθετα, όσοι υποβάλουν αίτηση επιδόματος θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου θα λάβουν τα χρήματα έως τις 31 Ιανουαρίου.

Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται παράλληλα να πληρώσουν έως την εκπνοή του 2016 την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ αντιμέτωπες με μεγάλα φορολογικά βάρη έρχονται και οι επιχειρήσεις.

Το ημερολόγιο φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

1,1 δισ. ευρώ για πληρωμή τελών κυκλοφορίας του επόμενου έτους. Η εκτύπωση των ειδοποιητηρίων με τις Ταυτότητες Πληρωμής γίνεται μέσω Taxisnet είτε με τους προσωπικούς κωδικούς των φορολογουμένων είτε εναλλακτικά με τη χρήση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών. Οριακές αλλαγές υπάρχουν μόνο για τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, για τα οποία καθιερώθηκε ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση το πρώτο έτος κυκλοφορίας σε χώρα της ΕΕ και όχι το πρώτο έτος κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Ετσι, υπάρχουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για 31.854 αυτοκίνητα και μειώσεις για 41.978 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

700 εκατ. ευρώ για ΕΝΦΙΑ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν να εξοφλήσουν εφάπαξ –κυρίως κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών –τον ΕΝΦΙΑ του 2016 ήδη από τον Σεπτέμβριο όταν ίσχυε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των ετήσιων εσόδων (2,650 δισ. ευρώ) από ΕΝΦΙΑ. Για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως οι δόσεις συνεχίζουν να ισχύουν έως τον Ιανουάριο, καθώς τον Δεκέμβριο εξοφλείται η τέταρτη από τις πέντε προγραμματισμένες δόσεις.

300 εκατ. ευρώ για την καταβολή της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

630 εκατ. ευρώ για δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αφορά όσους έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις οφειλών, είτε της πάγιας ρύθμισης των 12-24 δόσεων είτε της ρύθμισης των εκατό δόσεων.

1 δισ. ευρώ για ΦΠΑ. Εως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να υποβληθούν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία για τον μήνα Νοέμβριο.

Βασίλης Κορκίδης: «Υπέρογκες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους υπέρμετρες και υπέρογκες, ενώ επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες, έως το τέλος του έτους, ιδιώτες και επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν σε έναν συνολικό λογαριασμό που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ο μηνιαίος τζίρος της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου.