Ως «πιστωτικά αρνητική» χαρακτηρίζει τη νέα ένταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών η Moody’s εκτιμώντας ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης περίπου 6,1 δισ ευρώ απ’ τον ESM. Όπως προειδοποιεί μάλιστα μία τέτοια καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους για την εξόφληση ομολόγων τον Ιούλιο του 2017.

Σημειώνει ότι η πλήρης έκθεση των Θεσμών για τις συνέπειες της κίνησης να μοιραστεί έκτακτο επίδομα και να παγώσει ο ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πιέσεις από το προσφυγικό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και να οδηγήσει πιθανά σε επανεκτίμηση του μέτρου του «παγώματος». Εκτιμά ότι η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα που η Moody’s περιμένει ότι θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

Η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης με το εκλογικό καλεντάρι να περιλαμβάνει κάλπες σε χώρες κλειδιά, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση. Επιπλέον, τονίζει ότι οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν επίσης «φουντώσει».

Σημειώνει ότι ΔΝΤ είναι λιγότερο αισιόδοξο σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και προτιμά μια προκαταβολική ελάφρυνση χρέους, κινούμενο γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Eurogroup.

Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β’ αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις.