Ευρωζώνη και Ταμείο είναι στα «μαχαίρια» στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times .

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε με ελάχιστη πρόοδο σε ό,τι αφορά την επίλυση των διαφορών μεταξύ ευρωζώνης και Ταμείου για το πρόγραμμα, παρότι όπως σημειώνει, οι υπουργοί ενέκριναν το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ παραδέχθηκε ότι εγκαταλείφθηκε ο στόχος να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του χρόνου. ««Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν αυτό», είπε. «Οι συζητήσεις θα μας πάνε στην επόμενη χρονιά». Η συμμετοχή του Ταμείου είναι βασική για τη διατήρηση της πολιτικής υποστήριξης του προγράμματος στα γερμανικά και ολλανδικά κοινοβούλια. Αυτό σημαίνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ μπορεί να είναι κλειδί για το μέλλον του ίδιου του προγράμματος, δεδομένου ότι τα εθνικά κοινοβούλια έχουν λόγο στην έγκριση των δόσεων, προειδοποιεί το δημοσίευμα.

Οι συνομιλίες ναυάγησαν εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και Ταμείου για το αν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, μεταξύ άλλων, που απαιτούνται να εφαρμόσει η Ελλάδα υπό την περσινή συμφωνία θα επιτρέψουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, τονίζουν οι Financial Times.

Το ΔΝΤ επέμεινε ότι απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ιδίως στα φορολογικά και τις συντάξεις, για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο. Διπλωμάτες, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρουν ότι στο Eurogroup βασικοί υπουργοί, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμειναν ότι η περαιτέρω συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προϋπολογισμού μπορούν να γίνουν μόνο μετά από το τέλος του προγράμματος το 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντεϊσελμπλουμ είπε ότι άκουσε 19 διαφορετικές γνώμες για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι απόψεις για το πόσο πρέπει να διατηρηθεί το 3,5% μετά από το 2018 κυμαίνονται από τα 3 έως τα 10 χρόνια.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι το Ταμείο «θέλει σαφήνεια» σε αυτό το σημείο για να είναι σε θέση να αξιολογήσει αν βγαίνει το πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους υπουργούς ότι δεν μπορεί να εμπλακεί σε πιο βαθιές συζητήσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ευρωζώνη και στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας και λεπτομέρειες σχετικά με τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

«Χρειάζονται πραγματικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ για το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο προσβλέπει σε «σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία, δεν έγινε κάποια υπέρβαση σήμερα», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, «τα κράτη μέλη ήταν ξεκάθαρα ότι συνεχίζουν να θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σε μια ένδειξη των διαφωνιών για το πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια, μια φράση διαγράφηκε από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος για την Ελλάδα, η οποία έλεγε ότι η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν το είδος των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ.

Υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα.