Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία απειλεί τράπεζες της γειτονικής χώρας, ιδιαίτερα όσες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά κόκκινα δάνεια και αυτό το διάστημα προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές για να επιβιώσουν, όπως κυρίως η Monte dei Paschi. Το μεγάλο πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ. Μετά τις εξελίξεις το ερώτημα πλέον είναι ποιος επενδυτής θα δώσει χρήματα για αυτές, ενώ υπάρχει πολιτική αστάθεια και οι ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνεχώς αυξάνονται. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι ανέφερε ότι η Ιταλία μπορεί να χρειαστεί κρατικό χρήμα για να διασώσει κάποια από τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, στη γειτονική χώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν:

n Η Monte dei Paschi Di Siena. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και αυτή που έχει σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η τράπεζα προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ για να διασωθεί. Το 1 δισ. προσπαθεί να το βρει επειγόντως από επενδυτές του Κατάρ.

n Η Banca Carige. Πρόκειται για τράπεζα της Γένοβας η οποία προσπαθεί να πουλήσει κόκκινα δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ της έχει ζητήσει να μειώσει την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Carige μαζί με τη Monte dei Paschi ήταν οι μόνες τράπεζες της Ιταλίας που αναγκάστηκαν να στραφούν στις αγορές για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους μετά τα τεστ κοπώσεως που διενεργήθηκαν το 2014 από την ΕΚΤ.

n Οι Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca. Πρόκειται για δύο περιφερειακές τράπεζες που διασώθηκαν φέτος από το κράτος επειδή δεν κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ. Τώρα εκτιμάται ότι οι δύο τράπεζες χρειάζονται αντίστοιχο ποσό για να διαγράψουν κόκκινα δάνεια και να μπορέσουν να συγχωνευτούν.

n Οι περιφερειακές Banca Etruria, Banca Marche, CariFerrara και CariChieti. Οι τέσσερις τράπεζες σώθηκαν από τη χρεοκοπία το 2015. Η διάσωση έγινε με τη διαγραφή της αξίας ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Τότε χρησιμοποιήθηκαν κεφάλαια 3,7 δις. ευρώ από το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων της χώρας. Η Ιταλία δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει αγοραστές για αυτές, παρά το γεγονός ότι έχουν πουλήσει τα πιο τοξικά από τα κόκκινα δάνειά τους.