Το σχέδιο του ΟΠΕΚ για αύξηση των τιμών του πετρελαίου μέσω μείωσης της παραγωγής που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να πετύχει μόνο αν όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες το ακολουθήσουν, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ Ναΐμι. Οπως είπε από την Ουάσιγκτον, το μόνο εργαλείο που έχει ο Οργανισμός είναι αυτή η μείωση της παραγωγής, αλλά προειδοποίησε ότι ιστορικά τα μέλη του έχουν την τάση να μην ακολουθούν πλήρως τα συμφωνηθέντα.

Την περασμένη Τετάρτη ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια στα 32,5 εκατ. βαρέλια. Σημαντικό είναι επίσης για τον Οργανισμό ότι και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν επίσης να μειώσουν την παραγωγή τους. Το Κρεμλίνο αναμένεται να μειώσει την παραγωγή του κατά 600.000 βαρέλια.

Το 2014 όταν ο Αλ Ναΐμι ήταν υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ο ΟΠΕΚ είχε ακολουθήσει εντελώς διαφορετική πολιτική. Τότε ο Οργανισμός είχε αποφασίσει τα μέλη του να παράγουν απεριόριστα μαύρο χρυσό με το σκεπτικό ότι η μεγάλη πτώση των τιμών που θα ακολουθήσει θα βγάλει έξω από το παιχνίδι ανταγωνιστές όπως οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Υστερα από σχεδόν δύο χρόνια κατά τα οποία οι τιμές του μαύρου χρυσού πέφτουν, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να αλλάξει τακτική.

Ο Αλ Ναΐμι όμως δεν φάνηκε ιδιαίτερα σίγουρος ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είχαν επιδοθεί σε ανελέητο ανταγωνισμό προκειμένου όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τα μερίδιά τους στις πωλήσεις, ανεξάρτητα από το που βρίσκονταν οι τιμές. Οι προσπάθειες για αύξηση των πωλήσεων είχαν επικεντρωθεί στην Ασία, όπου η ανάπτυξη είναι ακόμη ισχυρή.