Ο Μάριο Ντράγκι θεωρείται ότι θα δώσει άλλη μια ώθηση στη ρευστότητα της ευρωζώνης προτού αρχίσει σταδιακά να κλείνει τη στρόφιγγα, σύμφωνα με οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Βέβαια, πολλά θα κριθούν από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ καθώς ενδεχόμενη αναστάτωση στις αγορές μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα τα σχέδια του Σούπερ Μάριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική και αναμένεται να ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ τον μήνα. Το πρόγραμμα λήγει κανονικά τον Μάρτιο του 2017. Στη συνέχεια, όμως, η αργή αλλά σταθερή αύξηση που αναμένεται να εξακολουθήσει να σημειώνει ο πληθωρισμός και η αναμενόμενη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, εκτιμάται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι θα δώσουν περιθώριο στον Ντράγκι για να αρχίσει να περιορίζει σταδιακά την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Αυτό αναμένεται ότι θα γίνει προς τα τέλη του ερχόμενου έτους. Την εκτίμηση αυτή κάνει το 75% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ έχουν κάνει λόγο για κινδύνους που δημιουργούνται από την ιδιαίτερα επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα.

Το 89% των 53 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στην Πέμπτη νέα παροχή ρευστότητας ή μεταβολές στο υπάρχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με πιθανή την παράτασή του. Περισσότεροι από τους τρεις στους τέσσερις οικονομολόγους προβλέπουν ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΚΤ για την ανάπτυξη. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη θα έχει φτάσει κοντά στο 2% έως το 2019, όταν λήγει επίσημα η θητεία Ντράγκι στην ΕΚΤ. Με την ανακοίνωση της νομισματικής της πολιτικής η τράπεζα αναμένεται ότι θα παρουσιάσει και νέες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, που θα περιλαμβάνουν και τις προοπτικές του 2019.