Η συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur, την τοπική ζώνη ελεύθερου εμπορίου πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής, θα ανασταλεί ίσως και σήμερα Παρασκευή γιατί δεν πληροί πια τις υποχρεώσεις της ως μέλος, ανακοίνωσε βραζιλιάνος αξιωματούχος, στο πιο πρόσφατο πλήγμα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα που βιώνει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος λόγω του ευαίσθητου θέματος, η Mercosur θεωρεί πως η Βενεζουέλα δεν έχει τηρήσει συμφωνίες της ομάδας που αφορούν την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τους μετανάστες.

Εκτός της Βενεζουέλας, τα μέλη της Mercosur περιλαμβάνουν την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Την Πέμπτη το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τρεις βραζιλιάνοι αξιωματούχοι ανέμεναν την αναστολή της συμμετοχής στην ομάδα. «Η Βενεζουέλα δεν έχει υιοθετήσει όλους τους κανονισμούς των μελών και τις συμβάσεις που υποσχέθηκε» είπε ένας από τους αξιωματούχους, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

«Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή της Βενεζουέλας θα ανασταλεί ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.

«Φταίνε οι δεξιόστροφες κυβερνήσεις»

Πηγή της κυβέρνησης της Αργεντινής δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί μέχρι τη συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου των υπουργών Εξωτερικών της Mercosur.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δηλώσει ωστόσο ότι δεν σκοπεύει να φύγει και έχει καταδικάσει τις προσπάθειες, όπως ισχυρίζεται, των δεξιόστροφων κυβερνήσεων της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης να την αποβάλλουν από την ομάδα.

Η αναστολή δεν περιέχει κυρώσεις εναντίον της χώρας, αλλά θα την αποκλείσει από συναντήσεις της ομάδας και εμπορικές συνομιλίες, είπαν οι βραζιλιάνοι αξιωματούχοι. Επίσης, θα απομονώσει τη Βενεζουέλα, ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε τρόφιμα και την κοινωνική αναταραχή την στιγμή που καταρρέει η οικονομία της, η οποία βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου.

Ορισμένες επιχειρήσεις στην Βραζιλία έχουν εκδηλώσει παράπονα ότι η παρουσία της Βενεζουέλας, η οποία έγινε μέλος το 2012, έχει επιφέρει καθυστερήσεις σε σημαντικές εμπορικές και κανονιστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013), η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Mercosur, καταλαμβάνοντας το 20% του συνολικού εμπορίου στη ζώνη Mercosur, αξίας 110 δισ. ευρώ. Η ομάδα αποτελεί την 6η πιο σημαντική αγορά εξαγωγών για την ΕΕ, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές της Mercosur στην ΕΕ αποτελούν τα αγροτικά προϊόντα (43% του συνόλου των εξαγωγών) και πρώτες ύλες (28%), ενώ η ΕΕ εξάγει κυρίως μεταποιημένα προϊόντα, ιδιαίτερα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών (46% του συνόλου των εξαγωγών) και χημικά (22%). Η ΕΕ είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας εμπορικών υπηρεσιών στην ομάδα, καθώς και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην περιοχή.