Ράλι που έφτασε το 8% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου που ξεπέρασαν ακόμη και τα 50 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή συμφωνία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια στα 32,5 εκατ. βαρέλια.

Το πετρέλαιο West Texas Intermediate για παράδοση τον Ιανουάριο έφτασε τα 48,6 δολ. καταγράφοντας άνοδο 3,4 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Brent σκαρφάλωσε στα 50,01 δολ. ύστερα από αύξηση 3,6 δολ. το βαρέλι. Ακόμη πιο υψηλά κινήθηκαν οι τιμές του Brent για παράδοση τον Φεβρουάριο, αφού έφτασαν τα 50,90 δολ. το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους εννέα μήνες, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί ότι προχθές οι τιμές του μαύρου χρυσού είχαν παρουσιάσει υποχώρηση 4%. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πάντως ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί από το αν τα μέλη του ΟΠΕΚ θα διατηρήσουν τα συμφωνηθέντα όρια.

Η επίτευξη συμφωνίας για μείωση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αποτελεί μεγάλο βήμα για τα μέλη του Οργανισμού, τα οποία τους προηγούμενους μήνες δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν για να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση. Καθοριστικός παράγων για να επιτευχθεί το ντιλ ήταν η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να δεχτεί να μειώσει αρκετά την παραγωγή της ώστε να μπορέσει το Ιράν να παγώσει τη δική του στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την επιβολή διεθνών κυρώσεων, μετέδιδαν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα το ντιλ. Οι κυρώσεις αυτές καταργήθηκαν πριν από μερικούς μήνες και έκτοτε η χώρα προσπαθεί να αναπληρώσει μέρος από το χαμένο έδαφος.

Τις ανακοινώσεις για μεγάλη μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ έκαναν, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ναμντάρ Ζαγκανέχ.

Το 2014 όταν άρχισε η βουτιά τιμών του μαύρου χρυσού, ο ΟΠΕΚ εγκατέλειψε τη στρατηγική καθορισμού των τιμών μέσω μειώσεων στην παραγωγή. Τα μέλη του άρχισαν να ρίχνουν στην αγορά όσο πετρέλαιο μπορούσαν προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους μεγάλων ανταγωνιστών τους που δεν είναι μέλη του Οργανισμού,  όπως οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Τώρα, με την απόφαση αυτή ο ΟΠΕΚ φαίνεται ότι προσπαθεί ξανά να γίνει ρυθμιστής των τιμών ελέγχοντας τη ροή μαύρου χρυσού στην αγορά.