Την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ζητούν οι θεσμοί, κάτι που οδήγησε σε αδιέξοδο τη χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά. Νέα συνάντηση δεν είχε προσδιοριστεί. Μάλιστα, στο κείμενο που έστειλαν οι θεσμοί επιμένουν τόσο για την αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε10%όσο και για την κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων.
Ειδικότερατο ΔΝΤ απαιτεί την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού για επιχειρήσεις με 100 έως 300 εργαζομένους και την απεμπλοκή του κράτους από κάθε διαδικασία σχετικών αποφάσεων (σ.σ.: με βάση το ισχύον πλαίσιο, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας υπό τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας λαμβάνει την απόφαση των ομαδικών απολύσεων). Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατηγορηματικά την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% και προτείνει να υπάρχει προέγκρισή τους, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ωστόσο, οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί ανεξαρτήτως της απόφασης. Παράλληλα –όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» –το υπουργείο Εργασίας τάσσεται υπέρ του μειωμένου ωραρίου με παράλληλη μείωση των μισθών (ως εναλλακτική στις ομαδικές απολύσεις).

Οι θεσμοί ζητούν τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου που νομοθετήθηκε το 2013, σύμφωνα με το οποίο ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από το κράτος μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής (δηλαδή μετά τα μέσα του 2018, με βάση τα νέα δεδομένα), αλλά και διατάξεων του 2010 που προβλέπουν ότι οι όροι των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων μπορούν να αποκλίνουν από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων, ενώ οικλαδικές συμβάσεις δεν ισχύουν για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων. Ανυποχώρητοι φαίνεται πως είναι οι θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ στη στάση τους ενάντια στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία ζητά η ελληνική κυβέρνηση.
Στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, οι θεσμοί ζητούν αλλαγές τόσο στο ζήτημα των απολύσεων συνδικαλιστικών στελεχών όσο και σε αυτό της προκήρυξης απεργιών.

«Στη σημερινή απορρυθμισμένη αγορά εργασίας», τονίζει ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Alpha – Εμπορικής Τράπεζας), «το τελευταίο πράγμα που μπορεί να συζητηθεί είναι η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων. Ειδικά στις τράπεζες, μια σειρά προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου τα τελευταία χρόνια (μάλιστα, σε κάποιες τράπεζες είναι σε εξέλιξη τέτοια προγράμματα) έχει οδηγήσει σε τεράστια μείωση του προσωπικού».