Νέα μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα απαιτούν οι δανειστές για τα εργασιακά, η οποία περιγράφεται σε εσωτερικό έγγραφο – φωτιά που κοινοποιήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου 2016 με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το σχετικό έγγραφο ήρθε χθες στο φως μέσω της Εκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Τονίζεται ότι οι προθέσεις αυτές των δανειστών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές θέσεις για τα εργασιακά και βάζουν φωτιά στη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση η οποία θα επαναληφθεί στις 14 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το έγγραφο, οι θεσμοί ευθέως ζητούν ο κατώτατος μισθός να μην είναι προϊόν διαπραγμάτευσης από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά η διαμόρφωσή του να αποφασίζεται από το κράτος και από το 2017 και μετέπειτα να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμασης. Μάλιστα ζητούν ο κατώτατος μισθός να αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης:

* Οι θεσμοί υποστηρίζουν τηνεπέκτασητου πεδίου των επιχειρησιακών συμβάσεων (μισθοί και απασχόληση) διότι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής. Η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμβάλλει, σύμφωνα με τους θεσμούς, στην ευελιξία των επιχειρήσεων προκειμένου να προσαρμόσουν το εργασιακό κόστος μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση κατά τη διαδικασία της διαιτησίας θα λαμβάνονται υπόψη οικονομικά κριτήρια τα οποία αφορούν στην εκάστοτε επιχείρηση και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των επιχειρήσεων οι οποίες συμμετέχουν στη διαδικασία διαιτησίας. Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, σύμφωνα με τους θεσμούς, θα συνεχίζει να υφίσταται.
* Ως προς τις ομαδικές απολύσεις, οι θεσμοί κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών και την αύξηση του ποσοστού του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10%.

* Για τον συνδικαλιστικό νόμο, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και στην οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων και στην εφαρμογή της «ανταπεργίας» (lockout). Τέλος, επισημαίνουν ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των συνδικάτων που θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα καταπολεμούσε πρακτικές εκμετάλλευσης.