Αντίστροφη μέτρηση σήμανε για την προκήρυξη ενός νέου προγράμματος επιχορήγησης ανέργων προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Το πρόγραμμα προώθησης επιχειρηματικότητας θα αφορά 10.000 νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν έως και με 20.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, να έχουν δελτίο εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε ΚΠΑ2 του Οργανισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους – μέλους της ΕΕ ή ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. Παράλληλα, θα πρέπει να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου και να επιλέξουν συγκεκριμένη επιχειρηματική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, ΙΚΕ, ατομική επιχείρηση ή κοινωνική επιχείρηση). Θα κληθούν, επίσης, να κάνουν έναρξη σε ΔΟΥ μετά την προκήρυξη του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες διατάξεις ως προς τη μορφή των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να επιδοτηθούν. Μεταξύ αυτών είναι εποχικές επιχειρήσεις, πλανόδιες επιχειρήσεις, φροντιστήρια, επιχειρήσεις ηλεκτρονικών και ψυχαγωγικών παιγνίων, επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, αλλά και επιχειρήσεις που συνδέονται με μεταπώληση.

Σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, από την έγκριση έως τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υποστήριξη και συμβουλευτική από ειδικούς επιστήμονες του ΟΑΕΔ και από φορείς των κοινωνικών εταίρων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Με την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν ως επιλέξιμες δαπάνες μεταξύ άλλων τα λειτουργικά έξοδα (π.χ. ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, έξοδα προβολής και διαφήμισης), ο εξοπλισμός, η προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, οι αποσβέσεις παγίων, οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης και σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου κ.λπ.).

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως σε αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος να υπάρξει πρόβλεψη να καλυφθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία, καθώς και το μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη ενός ατόμου με πιθανότητα κάλυψης και άλλων νέων θέσεων εργασίας υπό την προϋπόθεση διατήρησής τους και μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του προγράμματος θα περιγραφούν αναλυτικά στον οδηγό εφαρμογής που θα συνοδεύει την προκήρυξη. Οπως επισημαίνεται, η αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων θα είναι συγκριτική βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θα οριστούν.

Με την ανακοίνωση της προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ.