Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στην καρδιά του Παρισιού καθώς μεγάλες εταιρείες ανταγωνίζονται η μία την άλλη για να κλείσουν γραφεία που θα στεγάζουν τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο, οι οποίες ανακαλύπτουν ότι τα ακίνητα φιλέτα είναι ένας καλός τρόπος για να προσελκύσουν στις τάξεις τους στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Πρόκειται για μια από τις παροχές που προσφέρουν οι εταιρείες αυτές για να δελεάσουν στελέχη από ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα τη Μέκκα της τεχνολογίας, τη Σίλικον Βάλεϊ.

Η ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων κατά 25% τα τελευταία έξι χρόνια στις γειτονιές του Παρισιού, όπου στεγάζονται οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για το 10ο, το 20ό και το 9ο διαμέρισμα του Παρισιού, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Knight Frank, τα στοιχεία της οποίας παρουσίασε το Bloomberg. Πλέον για να ενοικιάσει κάποιος γραφείο 56 τ.μ. στην καρδιά της τεχνολογικής γειτονιάς της γαλλικής πρωτεύουσας, το Λε Σαντιέ –γνωστό πλέον και ως Σίλικον Σαντιέ –θα πρέπει να πληρώνει περίπου 4.800 δολάρια τον μήνα ή 58.000 δολάρια τον χρόνο. Το ποσό αυτό δεν αφορά μόνο το ενοίκιο αλλά και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών για το ακίνητο, υποδομές για σύνδεση με το Διαδίκτυο και την αμοιβή μεσιτών. Πρόκειται για ποσό τριπλάσιο από αυτό στο Αμστερνταμ και κατά 20% υψηλότερο από αυτό στην τεχνολογική γειτονιά Σόρντιτς του Λονδίνου. Πλέον το Λε Σαντιέ αλλάζει πρόσωπο αφού πριν από 30 χρόνια ήταν καρδιά κλωστοϋφαντουργιών. Αυτές στη συνέχεια έκλεισαν και πολλά ακίνητα έμειναν εκεί άδεια. Τώρα όμως όλα έχουν αλλάξει.

Είναι ενδεικτικό ότι ενδιαφέρον για ακίνητα στην τεχνολογική καρδιά του Παρισιού έχουν εκδηλώσει εταιρείες όπως η General Electric. Στο Λε Σαντιέ έχουν γραφεία η Google και η Facebook. Επίσης η Renault-Nissan θέλει να προσλάβει φέτος περίπου 300 ειδικούς στην τεχνολογία και εξετάζει ως τόπο στέγασής τους το Παρίσι. Οι κινήσεις τόσο μεγάλων πολυεθνικών έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών, οι οποίες τώρα ενδιαφέρονται να έχουν παρουσία εκεί όπου χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας στο Παρίσι.