Τα προηγούμενα χρόνια, το πιο ευρηματικό μέσο των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης προκειμένου να διαπιστώσουν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή σε τουριστικά καταλύματα ήταν η προσποίηση. Εμφανίζονταν ως πελάτες, αν ο ξενοδόχος δεν έκοβε απόδειξη, ακολουθούσε επιτόπιος έλεγχος, πρόστιμα και τακτικός έλεγχος στις μεγάλες υποθέσεις στη συνέχεια.

Το καλοκαίρι, ο ελεγκτικός μηχανισμός άντλησε από το υπουργείο Τουρισμού τα αρχεία του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων και μέσω ίντερνετ το αρχείο συμπληρώθηκε με ποσοστά μέσης πληρότητας, ανώτερης και κατώτερης τιμής.

Εχοντας αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή του, ο ελεγκτικός μηχανισμός ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον τζίρο και τον ΦΠΑ που θα έπρεπε να δηλώσουν και να αποδώσουν κατ’ ελάχιστο οι τουριστικές μονάδες.

Με την επεξεργασία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τον Ιούλιο, προέκυψαν τα πρώτα εντυπωσιακά ευρήματα. Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα εμφανίστηκε με τζίρο μικρότερο κατά 4,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτόν που είχε κατ’ ελάχιστο προσδιοριστεί από τους ελεγκτές. Μικρότερες μονάδες με μέση μηνιαία είσπραξη 18.000 ευρώ έκαναν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με τζίρο μηδενικό ή μόλις 147 ευρώ.

«Η πληρότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ήταν πάνω από 90% και η περιοδική δήλωση στην περίπτωση των 147 ευρώ αντιστοιχούσε σε ενοικίαση ενός δωματίου για ένα μόνο Σαββατοκύριακο» ανέφερε χθες η επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμμόρφωσης της ΓΓΔΕ Χαρά Μαυρίδου.

Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των ελέγχων, έδωσε το σύνθημα: «Δηλώστε γιατί σας περιμένουμε». Ηδη, όπως πρόσθεσε, έχουν αρχίσει οι πρώτοι έλεγχοι ενώ η υποβολή των τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις έως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα προσδιορίσει τους επόμενους ελεγκτικούς στόχους. Εως τη Δευτέρα έχουν το περιθώριο να ξανασκεφθούν τι θα δηλώσουν, σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.