«Οι μεγάλες παραδοσιακές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στην Μεσόγειο, είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές και τα Logistics, καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας και σημαντικά εισοδήματα, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ευρωμεσογειακή συνεργασία.

Γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος των Μεσογειακών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (ASCAME) υπερασπίζεται την δημιουργία ενός οργανισμού για τον τουρισμό στην Μεσόγειο, καθώς και ενός Οργανισμού Logistics, με στόχο την προώθηση και εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση και υποστήριξη της ανάπτυξης των εν λόγω τομέων στην περιοχή».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ASCAME Mohamed Choucair, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις 24 – 25 Οκτωβρίου 2016, στην Αθήνα.

Σημείωσε δε, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για τις πράσινες μορφές ενέργειας.

Στην ομιλία του, με θέμα «Η Ανάπτυξη της Περιφερειακής Συνεργασίας», ο Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι ο σύνδεσμος έχει καταστεί ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα στη Μεσόγειο, καθώς και ένα βασικό σημείο αναφοράς στην περιφερειακή οικονομική συνεργασία, με πάνω από 300 εμπορικά επιμελητήρια και άλλους οργανισμούς, τα οποία συνδέονται με τις 23 χώρες της περιφέρειας.

Είναι ο μοναδικός περιφερειακός οργανισμός, που καταφέρνει να συγκεντρώσει ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα από το Βορρά έως το Νότο, σε όλο τον κόσμο, που ανήκουν στις τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, αντιπροσωπεύοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκατομμύρια επιχειρήσεων.

Μόνο το 2015, το δίκτυο ASCAME έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 έργα περιφερειακής συνεργασίας, προϋπολογισμού, σχεδόν 52 εκατ. ευρώ και ασχολείται με πεδία δράσης στρατηγικής σημασίας, όπως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μεταφορές και τα logistics, την επεξεργασία αποβλήτων, τα παραδοσιακά τρόφιμα ή την βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας.

«Σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να επικεντρωθούμε στη νέα γενιά και να αναπτύξουμε τις ικανότητές τους, μέσω ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος και μίας πολιτικής για την απασχόληση, σύμφωνα με τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η ASCAME έχει προτείνει την έναρξη ενός μεσογειακού προγράμματος Erasmus για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας των νέων πτυχιούχων στην περιοχή, που θα γεφυρώσει το χάσμα, το οποίο υπάρχει και αφορά στις δεξιότητες του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού και τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.

Ο σύνδεσμός μας επιδιώκει, επίσης, να καινοτομήσει σε βασικούς παραδοσιακούς τομείς της περιοχής, καθώς και να σταθεροποιήσει αναδυόμενους κλάδους, με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για τον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι οι πράσινες μορφές ενέργειας και ο τομέας των Μεταφορών» κατέληξε ο Βασίλης Κορκίδης.