Οι επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μπορούν να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» για την επανεκκίνηση της οικοδομής και της οικονομίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της πρώτης ημέρας – του διήμερου συνεδρίου που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται αύριο- με θέμα « Χρηματοδοτικά Εργαλεία και καλές πρακτικές για την υλοποίηση και παρακολούθηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας». Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Ελλάδα αποτελεί στοίχημα του παρόντος και του μέλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

«Αν αναλογιστούμε τον όγκο των απαιτήσεων που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια σε εργασίες συντήρησης αλλά και ενεργειακής εξοικονόμησης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας, για να πετύχουμε τους δεσμευτικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο στόχους το ενδιαφέρον γίνεται πιο έντονο».

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το ΤΕΕ εγκαίρως προσχώρησε ως Εθνικός Συντονιστής στο Σύμφωνο των Δημάρχων, την κυριότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τοπικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις περιοχές τους.

« Το ΤΕΕ υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Δήμους που θέλουν να προωθήσουν τον ενεργειακό σχεδιασμό», συμπλήρωσε ο Γιώργος Στασινός.

Από την πλευρα του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τα εφτά χρόνια ύφεσης κανείς δεν μιλάει για ανάπτυξη.

«Η διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης ανάγεται σε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για τη δραματική μείωση των τακτικών πόρων των Δήμων», συμπλήρωσε.

Για το νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη (πακέτο Γιούνκερ) μίλησε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αργύρης Περουλάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Περουλάκης αναφέρθηκε στην προώθηση της ένωσης κεφαλαιαγορών και την ενεργειακή ένωση, τονίζοντας την απόφαση της Επιτροπής για παροχή εγγυήσεων με στόχο τη μόχλευση αρχικά 315 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αρωγή του ηλεκτρονικού επενδυτικού κόμβου επενδυτικών συμβουλών.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση επέκτασης του «πακέτου Γιούνκερ» καθώς από τον πρώτο χρόνο έχει απορρόφηση πάνω από 40%.

«Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει σοβαρά τα εργαλεία που διατίθενται και ειδικά τα έργα εξοικονόμησης που αφορούν τον πακέτο Γιούνκερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αργύρης Περουλάκης.

Στην ομιλία του, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στην ΕΕ εκτελούνται κάθε χρόνο έργα ΣΔΙΤ ύψους 14 δις. ευρω με έμφαση στην ενέργεια και το περιβάλλον, ενώ στην Ελλάδα «τρέχουν» δέκα συμβάσεις αξίας πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης υπογράμμισε ότι το Ταμείο έχει ήδη επιχορηγήσει με 100 εκατομμύρια ευρω τους Δήμους, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τομείς της ενέργειας.

Όπως είπε, πρόκειται να ανακοινώσει δυο προγράμματα για την επιτάχυνση διαδικασιών ωρίμανσης των έργων στους δήμους ύψους 14 εκατομμυρίων ευρω για τη διετία 2016-2017.

Σκοπός η επιχορήγηση μελετών μικρών δήμων με στόχο τη μόχλευση έργων άνω των 100 εκατομμυρίων ευρω, ενώ πρόσθεσε πως υλοποιείται παράλληλα πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των δήμων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρω.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντας και Ενέργειας Δημήτρη Αθανασίου, το 2019 τα δημόσια κτίρια που θα έχουν κατασκευαστεί θα πρέπει να είναι μηδενικής κατανάλωσης. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως θα έχει προβλεφτεί από τις μελέτες που προηγούνται της κατασκευής.

Για τα ιδιωτικά κτίρια τόνισε ότι η μηδενική τους κατανάλωση έχει προβλεφτεί να ισχύσει από το 2021, ενώ αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον είπε πως θα είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρω, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης έως 70% και για έργα έως 25.000 ευρω.