Ερωτήματα για το κατά πόσο οι στόχοι του προϋπολογισμού 2017 είναι εφικτοί έθεσαν χθες οι θεσμοί αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο να απαιτήσουν νέα μέτρα σε περίπτωση που δεν πεισθούν από τα στοιχεία και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.

Οι πηγές αμφιβολιών των Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικόλα Τζιαμαριόλι και Φραντσέσκο Ντρούντι είναι οι εξής:
1. Η αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 από το 0,7% του ΑΕΠ που είχε αρχικώς εκτιμηθεί στο 0,2% τελικά. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει τα αποτελέσματα του 2016 και αυτό με τη σειρά του θα έχει επίπτωση τις προβλέψεις του 2017.
2. Η μη εφαρμογή της απόφασης για περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2016. Είναι ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για τον φετινό προϋπολογισμό που μπορεί να επηρεάσει και το αποτέλεσμα του 2017.

3. Ο μόνιμος ή μη χαρακτήρας της υψηλής απόδοσης εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό. Οι θεσμοί διερωτώνται αν αυτή θα συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά ή ήταν κάτι το προσωρινό.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διέψευσαν χθες ότι οι θεσμοί ζήτησαν πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επέμενε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Υπάρχουν, όμως, ερωτηματικά για το 2017 αναγνώρισαν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που δεν πεισθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών ότι είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% θα γίνουν οι εξής κινήσεις:
1. Θα μειωθεί ο στόχος στο 1,75% του ΑΕΠ, όσο ακριβώς προβλέπεται στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι το 1,8% του ΑΕΠ έχει τεθεί από την κυβέρνηση στο προσχέδιο, σε μια αισιόδοξη εκτίμηση η οποία βασίστηκε και στην υπεραπόδοση των εσόδων φέτος.

2. Θα περικοπούν τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί ως πρόσθετες δαπάνες φέτος για την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια και θα κατευθυνθούν στην κάλυψη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ. Μοχλός πίεσης υπέρ της λήψης νέων μέτρων αναμένεται να είναι και πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς δεν έχει πεισθεί ότι με τα υφιστάμενα μέτρα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Αντίθετα, πιστεύει ότι αυτό θα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ έχει μάλιστα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς μέτρα θέλει: μείωση συντάξεων (των υφιστάμενων) και μείωση αφορολογήτου. Για το τελευταίο, το οποίο εισηγείται και η Παγκόσμια Τράπεζα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε χθες ότι για την κυβέρνηση το θέμα έχει τελειώσει. Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι αναμένεται να φανούν στην αξιολόγηση αυτή αρκετά δεκτικοί στις απαιτήσεις του Ταμείου προκειμένου να το πείσουν να επιστρέψει στο πρόγραμμα.
* Πάντως, σήμερα αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Τα στοιχεία που έστειλε η κυβέρνηση κρίθηκαν ικανοποιητικά, αφού η προηγούμενη δόση για τις ληξιπρόθεσμες είχε διοχετευθεί στον προορισμό της σε ποσοστό πάνω από 80% ώς το τέλος Σεπτεμβρίου. Για τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ το Eurogroup είχε δώσει ήδη την έγκρισή του από τις 10 Οκτωβρίου. Η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών, ωστόσο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνει ότι πέρα από τα προαπαιτούμενα είναι σημαντικό να προχωρήσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης τόσο η ολοκλήρωση των στελέχωσης του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων όσο και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Επίσης, ζητεί «τεχνικές διορθώσεις» στον νόμο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αίροντας μεταξύ άλλων τους περιορισμούς στην εθνικότητα του διοικητή της.