Λίστες πάνεκι έρχονται

Τέλος Νοεμβρίου του 2015 παρελήφθη με τυμπανοκρουσίες η λίστα Μπόργιανς των 10.000 εγγραφών ελλήνων φορολογουμένων με καταθέσεις κοντά στα 6,5 δισ. ευρώ. Επαιξε για μέρες η γνωστή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το πώς αξιοποίησε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τη λίστα Λαγκάρντ και πώς θα φέρει άμεσα λεφτά επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η λίστα Μπόργιανς.

Ε, λοιπόν, τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είναι παραπάνω από αποκαλυπτικά. Από τα τέλη του 2015 έως και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε καμία υπόθεση της λίστας Μπόργιανς. Τεράστια επιτυχία. Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο ούτε ένας έλεγχος. Απρίλιο άρχισε ο έλεγχος στις πρώτες 55 υποθέσεις. Μάιο άνοιξαν άλλες δύο υποθέσεις και Ιούνιο άλλες τρεις.

Η αλήθεια είναι ότι στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων θέλησα να προβοκάρω κυβερνητικό στέλεχος, θυμίζοντας τις εξαγγελίες του περασμένου έτους αναφορικά με την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα στη μάχη πάταξης της φοροδιαφυγής. Ξεχνάτε, μου είπε, ότι την αρμοδιότητα των ελέγχων την έχει πλέον η ανεξάρτητη ΓΓΔΕ.

Ιταλοκινεζική μάχη για ΑΔΜΗΕ

Δύο τελικά είναι οι μνηστήρες που κατέθεσαν χθες το απόγευμα προσφορές στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Η κινεζική State Grid και η ιταλική Terna. Η RTE παρέμεινε εκτός διαδικασίας, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τις γαλλικές εταιρείες να διστάζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ελληνικά assets. Εκτός απροόπτου, οι προσφορές θα αποσφραγιστούν από εβδομάδα και το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη βελτίωσή τους. Ωστόσο όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ώστε τον Νοέμβριο οι υπογραφές να πέσουν.

5+1 καθηγητές για τις ελληνικές κρίσεις

H συμπλήρωση 175 χρόνων ζωής της Εθνικής Τράπεζας ήταν η ευκαιρία για μια αναδρομή στην ιστορία των οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ημερίδας που οργανώθηκε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της προέδρου της Λούκας Κατσέλη, στο Μέγαρο Καρατζά.

Πέντε καθηγητές Πανεπιστημίου (Γιώργος Δερτιλής, Μιχάλης Ρηγίνος, Σταύρος Θωμαδάκης, Παναγιώτης Πετράκης και Χρήστος Γκόρτσος) μίλησαν για διαφορετικές ο καθένας όψεις των οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα, που έχουν –όπως διαπιστώθηκε –ανατριχιαστικές ομοιότητες με τη σημερινή.

Χαρακτηριστικά ο Δερτιλής μίλησε για μια «φαύλη σπείρα» κρίσεων, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο πελατειακών δημοσίων δαπανών και υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, που οδηγούν σε υπερχρέωση και κρίση και καταλήγουν σε πτώχευση ή πόλεμο ή και τα δύο. Συνολικά από το 1821 το ελληνικό κράτος πτώχευσε επτά φορές, μας θύμισε, ενώ παρατήρησε ότι και εν μέσω της σημερινής κρίσης οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονταν, τουλάχιστον ώς το 2011.

Επτά χρεοκοπίες καρμπόν

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι βαθιές ρίζες του προβλήματος δεν έχουν εκλείψει. Ο Θωμαδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά την ποιότητα της παιδείας, αλλά και της επιχειρηματικότητας και του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Πετράκης μίλησε για ένα «στάσιμο επιχειρηματικό πρότυπο» που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα επιχειρηματικότητας και ο Ρηγίνος σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας. Ο Γκόρτσος, εξάλλου, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες (που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το bail in στην Ευρώπη) θα είναι αρκετό για την πρόληψη στο μέλλον νέων κρίσεων.

Η Κατσέλη, απολύτως στα νερά της, ως καθηγήτρια κι αυτή συμμετείχε και τροφοδοτούσε τη συζήτηση, έχοντας προηγουμένως μιλήσει για την ιστορία και τη σημερινή θέση της Εθνικής Τράπεζας, από την οποία η ίδια ετοιμάζεται, ως γνωστόν, να αποχωρήσει οσονούπω.

Να σημειώσω ότι τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνιζε η –δική μας –Ειρήνη Χρυσολωρά.

Τα φαβορί που καίγονται και ο ειρηνοποιός

Η αλλαγή διοίκησης στην Εθνική πάντως, παρά την ένταση που προκάλεσε αρχικώς καθώς η κυβέρνηση ήθελε να διατηρήσει την Κατσέλη, εξελίσσεται μέχρι στιγμής βελούδινα σε σύγκριση με την αλλαγή στην Πειραιώς, όπου έχουν βγει τα μαχαίρια.

Μαθαίνω ότι εκτός από τον Ανθιμο Θωμόπουλο που απορρίφθηκε από το ΤΧΣ, άλλο ένα φαβορί από τον εγχώριο τραπεζικό χώρο κάηκε στη διαδικασία αξιολόγησης, για την ίδια θέση, του CEO. Kαι δεν εννοώ τον Νίκο Καραμούζη, ο οποίος διέψευσε ο ίδιος την πρόθεσή του να μετακινηθεί από την Eurobank.

Mε την τράπεζα να έχει χωριστεί σε αντίπαλα στρατόπεδα, σωστά αποφασίστηκε να κληθεί ειρηνοποιός για να λύσει το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς και μάλιστα επειγόντως, καθώς τα σχετικά περιθώρια που μας άφησε η ΕΚΤ τελειώνουν. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να σας θυμίσω πόσο σημαντικό είναι να τα έχουμε καλά με την ΕΚΤ.