Το ειδικό βάρος του πίσω από την άποψη ότι χρειάζεται κάτι να γίνει για να καταστεί το χρέος βιώσιμο έριξε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Πριν γίνει αυτό, δηλαδή πριν καταστεί το χρέος βιώσιμο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Οι δηλώσεις αυτές, που απευθύνονται τόσο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και στην ελληνική, διαμορφώνουν το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αρχίζει σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Ενα πλαίσιο πιεστικό για την ελληνική πλευρά, η οποία καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να μη δώσει λαβή να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα πλαίσιο πλούσιο σε διεργασίες και σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών για το θέμα του χρέους, με στόχο να επιστρέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. Χωρίς να προχωρήσει σε εξειδίκευση του τι πρέπει να γίνει για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Ντράγκι είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα» για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζονται» είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη. «Οταν αυτές ολοκληρωθούν, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως εκ τούτου», είπε, «είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Στο μεταξύ, τα χρονικά περιθώρια για να επωφεληθεί η Ελλάδα από το QE στενεύουν καθώς το πρόγραμμα λήγει κανονικά τον Μάρτιο και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν και πώς θα παραταθεί, αν και ο Ντράγκι σημείωσε χθες ότι δεν είναι πιθανή μια απότομη διακοπή του. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Δεκέμβριο.

Η ΕΛΣΤΑΤ. Τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης δυσχεραίνει, εξάλλου, η χθεσινή γνωστοποίηση των νεότερων δημοσιονομικών στοιχείων για το 2015 από την ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αναθεωρούν κατά 0,5% του ΑΕΠ προς το χειρότερο τις προηγούμενες εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ετσι, αυτό φαίνεται πως διαμορφώθηκε τελικά στο 0,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, έναντι 0,7% του ΑΕΠ που είχε ανακοινωθεί στις 21 Απριλίου.

Δεδομένου ότι το Μνημόνιο έθετε ως στόχο για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, το αναθεωρημένο αποτέλεσμα εξακολουθεί να το καλύπτει με άνεση.

Ωστόσο, αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής της πολιτικής έχουν αποδειχθεί έως τώρα πολύ ανώτερα των προσδοκιών και ότι επομένως δεν δικαιολογούνται οι επιφυλάξεις των δανειστών ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που παίρνει και οι πιέσεις τους για πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε χθες ότι αυτό δεν ισχύει καθώς δεν δημιουργείται πρόβλημα ούτε στον προϋπολογισμό του 2016 ούτε στη διαπραγμάτευση.

Η διαπραγμάτευση αρχίζει σήμερα το πρωί με τα θέματα του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (σύσταση Ταμείου, επιλογή διοίκησης) και της πορείας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, από την πρόοδο της οποίας θα εξαρτηθεί η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ, της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το 1,7 δισ. ευρώ προορίζεται για την εξόφληση μιας νέας φουρνιάς ληξιπρόθεσμων.