«Δεν είναι καθόλου προφανές ότι το ΔΝΤ επιθυμεί και άλλο πρόγραμμα πλέον του υφιστάμενου», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο από τις συζητήσεις που έχει ο ίδιος με το ΔΝΤ.

Κατά την ομιλία του επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2017, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε εξάλλου, ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αφήγημα success story.

Το αφήγημά μας είναι, πως μπορούμε να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, αλλά κυρίαρχα, πως αυτή θα ενσωματώνει εμπράκτως τις κοινωνικές δυνάμεις που η κυρίαρχη ελίτ έχει απεμπολίσει».

«Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια ηγεμονική στρατηγική που έχει αναπτυξιακό όραμα, με πρώτη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας και ως προς τις δαπάνες και τις μειώσεις της φορολογίας και τις εργασιακές σχέσεις. Οι παρεμβάσεις μας όλες είναι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας την αντιπολίτευση, και ιδίως την ΝΔ, να δώσει μια καθαρή απάντηση, αν σε αυτό συμβαδίζει με την κυβέρνηση, ή αν συμφωνεί με το ΔΝΤ για περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

«Αν δεν έχετε λύση σε αυτό, να ξέρετε ότι θα αποτύχετε», είπε ο υπουργός προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, τόνισε πως η προσπάθεια που γίνεται, είναι αυτά να αντισταθμιστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τις εκτιμήσεις του, ότι μια ελάφρυνση του χρέους (που την ζητά το ΔΝΤ), θα συνοδευόταν από τέταρτο μνημόνιο, και παρατήρησε πως δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις του με το ΔΝΤ ότι επιθυμεί και άλλο πρόγραμμα πλέον του υφιστάμενου.

«Όντως θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση – οι επενδυτές το θέτουν ως πολύ σημαντικό στοιχείο – κι αυτό θα επιταχύνει την μείωση των capital control» εξήγησε ο υπουργός, και πρόσθεσε πως μπορεί να υποστηρίξει επίσης την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%.

«Δεν μιλάω για “success story” διότι το πρόβλημα δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά το πόσο βιώσιμη είναι αυτή η ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Προσέθεσε πως «υπάρχουν διάφοροι λόγοι ώστε να πιστεύουμε ότι το 2017 και το 2018 θα έχουμε όντως θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αλλά εξήγησε πως «χρειάζομαστε πολύ πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό μας μοντέλο για να μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι αυτοί οι ρυθμοί θα είναι βιώσιμοι».

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η συζήτηση συνεχίζεται – και υπογράμμισε πως «πάρα πολλοί παίχτες δουλεύουν για αυτή τη λύση κι όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση».

Συμπλήρωσε ότι «θα είναι μετά αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά» κι αυτό «κανένας δεν το θέλει, ούτε αυτοί που λένε ότι είναι δύσκολο να δώσουμε κάτι για το χρέος τώρα».

«Θα δούμε πως θα πάει αυτή η συζήτηση, αλλά θα έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε. Κι αυτό θα αποτελέσει αντιστάθμιση κι ένα ρίσκο προς το καλύτερο» ανέφερε συμπερασματικά.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το «κλίμα αλλάζει γενικά», και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην ΝΔ, ότι οι προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσει η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση, «δεν βγαίνουν, κάτι που το ακούνε οι αγορές».