Η προσδοκία στην οποία εδώ και καιρό έχει επενδύσει η οικονομία είναι το αφήγημα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε συμφωνία για το χρέος, έπειτα θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και μετά το επενδυτικό κλίμα θα γυρίσει. Σωστά ή λάθος, όλος ο σχεδιασμός έχει στηριχθεί σε αυτό το σενάριο, ότι από το 2017 και μετά, με αιχμή τη συμφωνία για το χρέος, θα διαμορφωθούν συνθήκες για να ανασάνει η χώρα.

Ο φόβος όμως είναι μην τυχόν δεν βγει το θετικό αφήγημα. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τις προσδοκίες, όλες οι κινήσεις του επιχειρηματικού κόσμου δείχνουν «άμυνα», όχι επέκταση. Αλλες περικόπτουν κόστη σε όλα τα επίπεδα και συμμαζεύουν δραστηριότητες, περιορίζοντας την παραγωγή τους. Κάποιες, όπως η βιομηχανία υαλουργικών Γιούλα, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στον υπέρογκο δανεισμό, πωλούν εργοστάσια σε ξένους ομίλους, ενώ άλλες που έπασχαν από χρόνιες παθογένειες, όπως η Μαρινόπουλος, είναι τυχερές, αφού στην ιστορία εμφανίστηκε «λευκός ιππότης» (σ.σ.: Σκλαβενίτης).

Προς το παρόν το τοπίο παραμένει θολό, τα δύσκολα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκονται μπροστά και ο «καθαρός» διάδρομος που θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση στους επενδυτές παραμένει απλή προσδοκία.

Ερωτηθείς πάντως για ακραία απαισιόδοξες φωνές σαν αυτές του επικεφαλής της Jumbo Απόστολου Βακάκη, που προ ημερών επίσης από το βήμα της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών προέβλεψε ότι εισερχόμαστε ξανά σε καθοδικό σπιράλ, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η απλή λογική υποδεικνύει πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη.

«Εγώ πιστεύω στο ΔΝΤ όταν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάπτυξη 2,8% το 2017 και νομίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει πως ο μόνος δρόμος για να φύγεις από τα Μνημόνια είναι να τα εφαρμόσεις τρέχοντας!» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει ότι «δικαιολογημένα και ο Πρωθυπουργός, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, περιμένει και από τους δανειστές να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους».

Σε ό,τι αφορά το αμιγώς επιχειρηματικό κομμάτι, ο Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι ο όμιλος βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού και δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες είπε ότι υπάρχουν σκέψεις για την επόμενη ημέρα, με βάση τις εξελίξεις τόσο γύρω από την ελληνική οικονομία όσο και γύρω από τους επιμέρους τομείς, δηλαδή κατασκευές (ΜΕΤΚΑ), αλουμίνιο (Αλουμίνιον της Ελλάδος) και ενέργεια (παραγωγή και λιανική ρεύματος, φυσικό αέριο).