Ο γαλλικός διαχειριστής για την ηλεκτρική ενέργεια, η RTE, θυγατρική της κρατικής EDF εξετάζει την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τον ΑΔΜΗΕ αυτό το μήνα, δήλωσε την Δευτέρα σε συνέντευξή του στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Η RTE, η κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC), και η ιταλική Terna έχουν προεπιλεγεί από την ΔΕΗ για την υποβολή προσφοράς για το 24% του ΑΔΜΗΕ μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της RTE, Φρανσουά Μπροτέ, δήλωσε ότι η RTE είναι υποψήφιος επενδυτής, αλλά δεν έχει ακόμη υποβάλει επίσημη προσφορά, καθώς περιμένει επιπλέον πληροφόρηση από την ελληνική εταιρία.

Η RTE δεν θα ακριβοπληρώσει για την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ ή για άλλες εξαγορές, είπε.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να ξοδέψουμε χρήματα για να χάσουμε χρήματα, μόνο και μόνο για να το κάνουμε πρώτοι. Πρέπει να έχουμε κέρδος» είπε.

Ο Μπροτέ πρόσθεσε ότι αν και οι διεθνείς επενδύσεις ίσως να μην είναι υπερβολικά επικερδείς από την αρχή, θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια κερδοφορίας.

Σε αντίθεση με την Terna, που είναι ηγέτης στην Ιταλία, και την κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC), που έχει δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο στη Μεσόγειο μέσω μειοψηφικών συμμετοχών στην πορτογαλική REN και στο μέτοχο της Terna, την CDP Reti, η RTE δεν έχει συμμετοχές σε εταιρίες στην περιοχή, σημειώνει το πρακτορείο.

Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες όπου η RTE μπορεί να υποβάλει προσφορά για ομοειδή εταιρία στα πλαίσια της στρατηγικής να αξιοποιήσει την συγκέντρωση στον κλάδο. Όπως εξηγεί το Reuters, με βάσει τις οδηγίες ανταγωνισμού στην ΕΕ, η RTE δεν μπορεί να καταθέσει προσφορά για έναν ανεξάρτητο διαχειριστή που έχει αποσχιστεί από επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Όπως ο ΑΔΜΗΕ, η RTE είναι ένας «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς», που ανήκει σε μια καθετοποιημένη εταιρία ηλεκτρισμού, αλλά με ξεχωριστή διοίκηση και μπορεί να καταθέσει προσφορά μόνο σε διαχειριστές με ανάλογο νομικό καθεστώς.