Μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό έστειλε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζητώντας γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας εξέπεμψε και σήμα κινδύνου προειδοποιώντας ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές το 2018. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της όταν τελειώσει το πρόγραμμα και ίσως θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο.

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα» είπε σε ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ. «Διότι αν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Πρέπει, συνεπώς, οι συνομιλίες να αρχίσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα».

Νωρίτερα υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγων είχε αποκαλύψει ότι επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη, με πρωτοβουλία μάλιστα κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους.

Αλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χθες ότι «όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Η τοποθέτηση Στουρνάρα για την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης για το χρέος απευθυνόταν ευθέως στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι η συζήτηση για το χρέος δεν θα ανοίξει πριν από το 2018. Ο Σόιμπλε είπε και χθες στην εφημερίδα «General Anzeiger» της Βόννης ότι «θα διεκπεραιώσουμε το τρίτο πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως αναγκαίο».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι αν μιλάμε από τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους, αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις.

Ο Στουρνάρας τόνισε και αυτός χθες ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας και ο υπ’ αριθμόν ένα είναι η καθυστέρηση της αξιολόγησης. «Τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένιση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση».

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη δεύτερη αξιολόγηση σημειώνουν ήδη μικρή καθυστέρηση, όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών δεν ήρθαν ακόμη στην Αθήνα και αναμένονται προς τα τέλη της εβδομάδας. Ο προγραμματισμός τους προβλέπει εξάλλου να αναχωρήσουν προς τα τέλη της άλλης εβδομάδας για τις φθινοπωρινές διακοπές και να επιστρέψουν στη συνέχεια για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Ως προς το χρέος, αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM Κάλιν Ανεβ δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Boersen Zeitung» ότι μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων που εξετάζονται είναι η αύξηση της μέσης διάρκειας αποπληρωμής του χρέους από τα 28 χρόνια που είναι σήμερα στα 32 1/2.