Κατάσχεση ίση με ένα ντεπόζιτο αυτοκινήτου! Τόση ήταν η ποσότητα βενζίνης που κατέσχεσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τους ελέγχους που έκαναν για λαθρεμπόριο.

Τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για τον απολογισμό ελέγχων σχετικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου είναι αποκαλυπτικά της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη μόνιμη κριτική που ασκείται από στελέχη της αγοράς καυσίμων και τον Σύνδεσμο των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ότι οι υπηρεσίες απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις, αφήνοντας την παράλληλη μαύρη αγορά καυσίμων στο απυρόβλητο, με μόνη μέριμνα της ηγεσίας να βάζει χέρι στις τσέπες των καταναλωτών επιβάλλοντας νέους φόρους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2014 και μετά οι έλεγχοι βαίνουν διαρκώς μειούμενοι, με αποκορύφωμα το 2016. Ετσι, το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 έλεγχοι για λαθρεμπόριο και βεβαιώθηκαν παραβάσεις 18 εκατ. ευρώ. Το 2015 οι έλεγχοι μειώθηκαν σε 8.859 (-68%) και καταλογίστηκαν 13,78 εκατ. ευρώ για παραβάσεις. Οσο για το πρώτο εξάμηνο του 2016, έγιναν μόνο 1.702 έλεγχοι και καταλογίστηκαν μόνο 2 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την απραξία του ελεγκτικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που αφορά τις κατασχέσεις. Το πρώτο εξάμηνο κατασχέθηκαν 4.260 λίτρα πετρελαίου κίνησης και μόλις 60 λίτρα βενζίνης, λιγότερο δηλαδή από όσο χωράει το ρεζερβουάρ ενός μέσου SUV!

Παράγοντες με γνώση της κατάστασης αποδίδουν την απουσία ελέγχων στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Αυτός, λένε, είναι και ο λόγος για τον οποίο το σύστημα εισροών – εκροών στέλνει στοιχεία, αλλά ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών τα κοιτάζει και τα αξιοποιεί. Τι και αν έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων, τι και αν αποστέλλονται κανονικά τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, στην πράξη το σύστημα συνεχίζει να μη λειτουργεί, όπως κατήγγειλε για πολλοστή φορά πριν από μία εβδομάδα ο Γιάννης Αλιγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης.