Στη μεγαλύτερη συγχώνευση που έχει καταγραφεί στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας από το 2007 και μετά συμφώνησαν οι μέτοχοι της Banco Popolare και της Banca Popolare di Milano.

Το ντιλ ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία της τρίτης ισχυρότερης τράπεζας στη χώρα με ενεργητικό που θα ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ.

Το νέο τραπεζικό σχήμα θα έχει 4 εκατ. πελάτες, 25.000 εργαζομένους και μερίδιο αγοράς που θα φτάνει το 8,2%.

Η χρηματιστηριακή αξία του νέου ομίλου θα ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ιταλία είναι η UniCredit και η Intesa Sanpaolo.

Η Banco Popolare θεωρείται μια από τις τράπεζες με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία. Τα περισσότερα κόκκινα δάνεια έχει αναλογικά η Monte dei Paschi. Τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών εκτιμάται ότι συνολικά ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ.

Το ντιλ χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Κάρλο Παντοάν. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε πιέσει από την πλευρά του για να κλείσει αυτή η συμφωνία και να ισχυροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Προσπάθεια αναδιάρθρωσης κάνει αυτό το διάστημα και η Monte dei Paschi, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίων κατά 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.