Προσπάθεια να αποφύγει νέες αυξήσεις στη φορολογία και να ενισχύσει τις επενδύσεις στη χώρα κάνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε μια κίνηση ενίσχυσης της δημοτικότητάς του ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 4 Δεκεμβρίου. Οι επιλογές αυτές ωστόσο και ιδιαίτερα η αύξηση των στόχων του ελλείμματος για φέτος και του χρόνου είναι πολύ πιθανό να φέρουν την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κομισιόν θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για το σχέδιο αυτό του προϋπολογισμού που θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο. Ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα του Ρέντσι είναι να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτεί η Κομισιόν, υιοθετώντας ταυτόχρονα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε ήδη σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 27,5% στο 24%, ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, αυξήσεις στις πιο χαμηλές συντάξεις και την έξτρα οικονομική ενίσχυση πόλεων που είναι διατεθειμένες να φιλοξενήσουν μετανάστες. Η Ιταλία έχει στόχο να δαπανήσει 7 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για να αυξηθούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ αλλά και να επιτραπεί σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων να βγουν πιο νωρίς στη σύνταξη. Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ακόμη την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων κατά 6 δισ. ευρώ με την υιοθέτηση προγράμματος φορολογικής αμνηστίας και περικοπών στις δαπάνες.

Η Ρώμη αύξησε επίσης τον στόχο για το έλλειμμα φέτος στο 2,4% του ΑΕΠ και για το 2017 στο 2,3%, από 2,3% και 2% αντίστοιχα. Ο Ματέο Ρέντσι κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τη δημοτικότητά του οδηγώντας την οικονομία σε ανάκαμψη επειδή θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να κρίνει το πολιτικό του μέλλον. Το χρέος της Ιταλίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ύστερα από αυτό της Ελλάδας. Τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 2,22 τρισ. ευρώ από το ιστορικό ρεκόρ των 2,25 τρισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο.