Με στόχο την ενίσχυση της θέσης του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να αναδειχθεί κέντρο της μεσογειακής κρουαζιέρας, εγκαινιάστηκε το πρωί της Δευτέρας, ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, στελεχών του ομίλου Cosco και του ΟΛΠ, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας Αγίου Νικολάου αποτελεί το πρώτο έργο που θα τεθεί σε λειτουργία μετά από τη στρατηγική συνεργασία της Cosco Shipping με τον ΟΛΠ. Το μήκος του νέου αγκυροβολίου φτάνει τα 280 μέτρα, ενώ οι θέσεις πρόσδεσης για τα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς έχουν αυξηθεί.

Η κ. Κουντουρά έκανε λόγο για έργο «εξαιρετικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας και οικονομικής απόδοσης».

Συγκεκριμένα η κ. Κουντουρά είπε πως ο νέος προβλήτας θα συμβάλλει στην ανάδειξη της σύγχρονη εικόνας του τουριστικού προορισμού της Ελλάδας, ενώ αποτελεί απόδειξη ότι το λιμάνι του Πειραιά διεκδικεί την εδραίωσή του ως κυρίαρχης βάσης της κρουαζιέρας και του homeporting στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Μιλώντας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του λιμανιού του Πειραιά και τον θαλάσσιο τουρισμό, που συνεχίζονται δυναμικά, η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη νότια επέκταση του λιμανιού, που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μέτρων), δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες για ανάπτυξη και ενίσχυση της κρουαζιέρας, αλλά και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Αττικής.

«Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι των δράσεων που προωθούμε, με επίκεντρο την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ως τομέα υψηλής κυβερνητικής προτεραιότητας» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η Έλενα Κουντουρά στην ομιλία της δεν παρέλειψε να αναφέρει το ισχυρό ενδιαφέρον και την έμπρακτη εμπιστοσύνη του ομίλου της Cosco, που, «ως στρατηγικός εταίρος, επέλεξε με δυναμική και συνέπεια να επενδύσει στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο των νέων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων στην ελληνική οικονομία».

Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε, πως «η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προορισμό, ενώ αποτελεί την πιο ανταγωνιστική πρόταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, Captain Xu Lirong, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τα εγκαίνια του νέου προβλήτα, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική κρουαζιέρα και τις άρρηκτες σχέσεις της με τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

«Η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικές βιομηχανίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα η οποία διαθέτει πλούσιους τουριστικούς τόπους, μοναδική φύση και πολιτιστική κληρονομιά, θα προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου», είπε.

Ο κ. Lirong, μιλώντας για την αγορά κρουαζιέρας, είπε πως σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη στην Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα στην Κίνα. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση από τους Κινέζους, για τουρισμό στο εξωτερικό, ιδιαίτερα μετά από το άνοιγμα και τις μεταρρυθμίσεις της Κίνας, που έφεραν οικονομική ευημερία», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Cosco, χαρακτήρισε ως νέα μόδα στην Κίνα, τον τουρισμό με κρουαζιερόπολοια, ενώ «ίδια μόδα», πρόσθεσε, έγινε και ο τουρισμός στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την πληροφόρηση των Κινέζων από τα Μέσα Ενημέρωσης, για τη συνεργασία της Cosco με τον ΟΛΠ.

Επίσης, ο κ. κ. Lirong μίλησε για την πλεονεκτική γεωγραφική θέση του Πειραιά και τόνισε ότι «έχει γίνει μια απαραίτητη στάση στη μεσογειακή κρουαζιέρα, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη προοπτική που διαθέτει».

Η Cosco άλλωστε, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός της, με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων αρμόδιων φορέων, θα επιταχύνει την κατασκευή αγκυροβολίων με μεγάλο βάθος, ώστε να υπάρχουν θέσεις για τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα κρουαζιερόπολοια του κόσμου. Γι’ αυτό η εταιρεία, όπως προανήγγειλε ο κ. Lirong, θα κάνει επενδύσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, ο πρόεδρος της Cosco είπε, πως ο όμιλος είναι πρόθυμος να καταβάλει κοινές προσπάθειες και να συντονιστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, αφού «πιστεύουμε ότι η μοίρα των Ελλήνων και των Κινέζων είναι συνδεδεμένη και με σκληρή δουλειά θα κάνουμε μαζί το λιμάνι του Πειραιά το πιο λαμπερό μαργαριτάρι της Μεσογείου».

Στην τελετή, την κορδέλα έκοψαν η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, captain Xu Lirong, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.