Από μια short list υποψηφίων, και όχι μέσω διεθνούς διαγωνισμού, θα προέλθει ο μάνατζερ του Υπερταμείου, το πρόσωπο δηλαδή που θα κάνει το πραγματικό κουμάντο στην αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας, και που λέγεται ότι θα είναι Ελληνας. Κάποιους θα προτείνουν οι δανειστές και κάποιους η κυβέρνηση, δηλαδή το Μαξίμου. Δεδομένου δε ότι η τελική επιλογή θα γίνει από το Εποπτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, προβλέπω γερό κοντράρισμα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τότε μαθαίνω ότι θα αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου, νωρίτερα μην περιμένετε σημαντικές εξελίξεις παρά φιλολογία γύρω από ονόματα, που μπορεί και να αποσκοπεί απλά στο να καούν.

Από κυνηγός φόρων στη σύνταξη

Δεν μπορώ να πω ότι έπεσα από τα σύννεφα. Οταν ξαφνικά βγαίνει μια απόφαση και μαθαίνεις από τη Διαύγεια ότι δεν είσαι πλέον προϊστάμενος, ενός από τους πιο νευραλγικούς βραχίονες του φοροελεγκτικού μηχανισμού, σίγουρα δεν θα γυρίσεις στη θέση του εφοριακού.

Ο Δημήτρης Μασίνας, έως το πρωί της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου ήταν προϊστάμενος του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Το μεσημέρι, μετά τη δημοσίευση της απόφασης καρατόμησής του από τον γ.γ. ΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, είχε ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια πήρε άδεια και προετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη στις 10 Οκτωβρίου. Πικραμένος, μαθαίνω από το περιβάλλον του, διότι θεωρεί ότι η απόφαση Πιτσιλή τον αδίκησε.

45 μάστοροι και 60 μαθητάδες

Δεκαοκτώ επιτροπές και καμιά εικοσιπενταριά χιλιάδες πρωτόκολλα προβλέπει η απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για τα επονομαζόμενα «ορφανά» του ΣΔΟΕ.

Οπου «ορφανά» βάλτε τις περίπου 25.000 υποθέσεις οι οποίες έχουν μείνει εδώ και έναν χρόνο στα αζήτητα, διότι με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, μεταφέρθηκαν μόνο οι πιο καυτοί φάκελοι και ξέμειναν οι υπόλοιποι.

Με διάταξη νόμου το περασμένο καλοκαίρι και οι υποθέσεις αυτές, οι περίπου 25.000, μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι ο Πιτσιλής δεν πετάει από τη χαρά του που θα φορτωθεί ένα κάρο παλαιές υποθέσεις με πολλή ήρα, αλλά ενδεχομένως και αρκετό σιτάρι, όταν ήδη η ΓΓΔΕ έχει χιλιάδες δικές της υποθέσεις να τρέξει.

Εν πάση περιπτώσει, βγήκε η απόφαση για τη μεταφορά και προβλέπει ότι ανά την Ελλάδα θα συγκροτηθούν 18 επιτροπές παραλαβής, κάθε μία εκ των οποίων θα συντάσσει πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής για κάθε υπόθεση που παραλαμβάνει με αρχείο σε φυσική μορφή παρακαλώ (να δω πού θα τη βάλουν τόση χαρτούρα).

Τα CD θα παραλαμβάνονται μόνο εφόσον είναι read only, όχι επανεγγράψιμα δηλαδή, και αφού νωρίτερα μπει το CD στον υπολογιστή, διαπιστωθεί ότι παίζει και δεν είναι μούφα και καταγραφούν τα στοιχεία στον σκληρό δίσκο. Τα δε αρχικά CD θα μονογράφονται από τα μέλη της Επιτροπής.

Η απόφαση Πιτσιλή λέει στους ανθρώπους (54 άτομα συνολικά) που ορίστηκαν να τρέξουν τις επιτροπές να κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βάζω και στοιχήματα για το πόσοι μήνες θα χρειαστούν!

Ο Πάνος δεν βλέπει αυξήσεις στο ρεύμα

Σε σολομώντεια λύση για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα καταλήγουν όπως μαθαίνω ο Πάνος Σκουρλέτης με τους δανειστές. Στο θέμα του διπλασιασμού των ποσοτήτων που διαθέτει η ΔΕΠΑ στη βιομηχανία μέσω δημοπρασιών, φαίνεται ότι τα βρήκαμε μαζί τους κάπου στη μέση. Αντί δηλαδή από 10% που είναι σήμερα το ποσοστό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων να αυξηθεί σε 20% όπως ζητούσαν οι θεσμοί, η αύξηση θα κλειδώσει κάπου μεταξύ 12,5% και 15%. Στο άλλο και πιο καυτό θέμα, τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ώς τον Δεκέμβριο του 2017, όπου οι δανειστές επέμεναν σε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ο κίνδυνος απομακρύνεται, επιμένει αρμόδια πηγή. Τους δώσαμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι το σχέδιό μας, να φορτωθούν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος οι προμηθευτές ρεύματος, είναι βιώσιμο, επιμένει ο συνομιλητής μου. Αν είναι όντως έτσι, και τα ενεργειακά κλείνουν, απομένουν ακόμη τρία προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση. Η Εγνατία Οδός, οι νέες διοικήσεις στις τράπεζες και το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Καμιά δεκαριά ημέρες αγωνία, βλέπω ακόμη.

Το sharing economy του Σταθάκη

Οταν ο Γιώργος Σταθάκης δίνει τα φώτα του στους Ευρωπαίους παραδίδοντας μαθήματα αλτρουισμού, απλώς τρελαίνομαι. Για την ακρίβεια ΤΡΕ-ΛΑΙ-ΝΟ-ΜΑΙ.

Πήγε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες και τους είπε ότι εμείς εδώ προετοιμάζουμε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα βάζει τάξη στην οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy my dear), αλλά δεν θα κρατήσουμε για πάρτη μας τα εργαλεία διαμοιρασμού της γνώσης.

Αντιγράφω από το δελτίο Τύπου του υπουργείου Σταθάκη: «Αυτή η προσπάθεια δεν περιορίζεται στην ελληνική αγορά, αντιθέτως, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει ήδη προβεί σε μια σειρά παρεμβάσεων ενώπιον των αρμόδιων ομάδων εργασίας του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομικά ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αν αναρωτιέστε τώρα πώς θα μπει τάξη στην οικονομία διαμοιρασμού, η απάντηση είναι απλή: θα μπει φόρος στο μίσθωμα που εισπράττουν Ελληνες οι οποίοι διαθέτουν προς ενοικίαση τα σπίτια τους μέσω Διαδικτύου, τύπου Airbnb, διότι τώρα πάει σύννεφο η φοροδιαφυγή.