Την ώρα που η κυβέρνηση αναδεικνύει σε μείζονα στόχο την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπάρχει ένας διεθνής επενδυτής που θεωρεί ότι αυτό είναι λάθος τακτική. Και τούτο επειδή, κατά την άποψή του, το δημόσιο χρέος αν υπολογιστεί σωστά, με βάση τη λεγόμενη παρούσα αξία του, είναι ήδη χαμηλό.

Ο Πολ Καζάριαν, ιδρυτής της Japonica Partners, ενός επενδυτικού οίκου που ειδικεύεται στην ανάδειξη κρυμμένων ευκαιριών, θα λέγαμε, σε εταιρείες και κράτη, έχει επενδύσει πολλά σε ελληνικά ομόλογα –ο ίδιος δεν αποκαλύπτει βεβαίως το ακριβές μέγεθος. Το μυστικό του, αυτό στο οποίο ποντάρει, είναι ότι αν αρχίσει η Ελλάδα να δημοσιεύει στοιχεία ακολουθώντας ευρωπαϊκούς λογιστικούς κανόνες θα γίνει σαφές ότι το χρέος της είναι μόλις 58% του ΑΕΠ.

Εξηγώντας τις απόψεις του αυτές σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Καζάριαν επικρίνει την κυβέρνηση γιατί δεν υιοθετεί αυτό τον τρόπο υπολογισμού του χρέους και υποστηρίζει ότι οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για άμεση ανακούφιση του χρέους θα διαψευσθούν.

Πόσο μεγάλος επενδυτής σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είναι η Japonica; Και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσής σας μέχρι στιγμής;

Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, γι’ αυτό και παίρνουμε πολύ σοβαρά την υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μπει σ’ έναν δρόμο ευημερίας. Δυστυχώς, παρά την πολύ σκληρή μας δουλειά και τις επανειλημμένες κυβερνητικές υποσχέσεις να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ανακοινώνει ακριβή μεγέθη για το καθαρό χρέος, που είναι περίπου 58% του ΑΕΠ (102 δισ. ευρώ) και όχι 177% του ΑΕΠ (311 δισ. ευρώ), η πρόοδος στη διαφάνεια και την υπευθυνότητα των πληροφοριών για τα οικονομικά στοιχεία του Δημοσίου έχει ανακοπεί.

Το βασικό σας επιχείρημα είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερο αν υπολογιστεί με κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε παρούσα αξία. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες και πόσο χαμηλότερο είναι το χρέος;

Οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακοινώνεται η οικονομική πραγματικότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, γνωστή ως παρούσα αξία, είναι πολύ καθαρές. Προϋποθέτει όμως ότι η κυβέρνηση έχει επαγγελματική εμπειρία και προσήλωση στη διαφάνεια των πληροφοριών. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 2010) απαιτεί να αναφέρει η κυβέρνηση την παρούσα αξία του χρέους, αλλά η κυβέρνηση δεν το κάνει. Η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος της ΕΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να αναφέρει την παρούσα αξία του χρέους (επιπροσθέτως προς την μελλοντική) αλλά δεν το κάνει. Η επίγνωση της κυβέρνησης για την παρούσα αξία του χρέους απεικονίζεται μόνο σ’ ένα non paper που μοιράστηκε στις Βρυξέλλες όπου παρουσιάζεται μια εκτίμηση για το χρέος σε παρούσα αξία και το αποκαλούμενο βουνό χρέους χαρακτηρίζεται «παρανόηση». Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το δημόσιο καθαρό χρέος της Ελλάδα είναι 58% του ΑΕΠ, όχι 177%.

Γιατί κατά την άποψή σας δεν υιοθετεί η κυβέρνηση αυτό τον τρόπο υπολογισμού;

Υπάρχουν δύο εμπόδια. Το ένα είναι ένας βυζαντινός, όχι κλασικός, ελληνικός τρόπος σκέψης, με βάση τον οποίο η ίδια δεν θέλει να παραδεχθεί ότι το χρέος είναι χαμηλότερο για να μην το πιστωθούν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αρνείται να επικαλεσθεί την επιτυχή μείωση του χρέους στο τρίτο πρόγραμμα. Ενα δεύτερο εμπόδιο είναι η απόλυτη απουσία ενός κατάλληλου υψηλόβαθμου υπουργού με επαγγελματική εμπειρία και τα κατάλληλα προσόντα για να υπολογίσει σωστά το χρέος και να ενημερώσει σχετικά τους βασικούς ενδιαφερόμενους.

Υπάρχουν άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ ή και διεθνώς που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο υπολογισμού του χρέους;

Ο κατάλογος των κυβερνήσεων που δημοσιεύουν τα οικονομικά στοιχεία του κράτους, περιλαμβανομένου ενός σωστού ισολογισμού, χρησιμοποιώντας διεθνείς λογιστικές προδιαγραφές, είναι εντυπωσιακός και περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και το Ισραήλ. Οι χώρες που βρίσκονται σε σχετική διαδικασία περιλαμβάνουν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με έναν τεράστιο όγκο αναδιαρθρωμένου χρέους που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Επομένως, κανενός άλλου το χρέος δεν θα προσαρμοζόταν σε τέτοια έκταση. Η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας είναι άνευ προηγουμένου στην παγκόσμια Ιστορία. Με βάση τους διεθνείς κανόνες το καθαρό χρέος του ελληνικού Δημοσίου είναι 72 δισ. ευρώ.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παλέψει για μια νέα ανακούφιση του χρέους; Γιατί;

Η πιο πιεστική αναπάντητη ερώτηση είναι ποιος συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό Τσίπρα να λέει ότι η ανακούφιση του χρέους είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Ελλάδας, όταν το καθαρό χρέος της Ελλάδας είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Ποιος τον συμβουλεύει να υπόσχεται περισσότερη ανακούφιση χρέους ώς το τέλος του χρόνου, όταν είναι σαφές από τα ντοκουμέντα ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα; Αν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη περισσότερης ελάφρυνσης χρέους. Από το 2010 η Ελλάδα έχει λάβει 345 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση χρέους. Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να αντιληφθεί ότι, όταν λέει στους επενδυτές πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπόσχεται βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση, θα αποτύχει; Μήπως οι σύμβουλοί του έχουν τη δική τους ατζέντα, που είναι μια ακόμη αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;