Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως πλήρωσε περίπου 900.000 δολάρια για να έχει πρόσβαση στα έγγραφα των Panama Papers ώστε να μπορέσει να εντοπίσει εκατοντάδες φερόμενες υποθέσεις φοροδιαφυγής στη χώρα.

Οι πρακτικές φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο από τη διαρροή των λεγόμενων Panama Papers με λεπτομέρειες για οικονομικές συναλλαγές υπεράκτιων εταιριών με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, ανάμεσα τους αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες, διέρρευσαν από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca από ανώνυμη πηγή.

Η κίνηση της Δανίας αποτελεί μέρος των κλιμακούμενων παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και αποφασίστηκε καθώς η σκανδιναβική χώρα εκτίμησε πως μόνο κατά τα τρία τελευταία χρόνια απώλεσε 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια από φοροδιαφυγή.

«Να ψάξουμε σε βάθος»

«Το επόμενο βήμα είναι να ψάξουμε σε βάθος και να εντοπίσουμε τους ανθρώπους και να ερευνήσουμε την φορολογική τους κατάσταση. Αυτό θα μας φέρει πιο κοντά για να καθορίσουμε αν συντρέχει λόγος να ασκήσουμε διώξεις», σημείωσε ο Τζιμ Σόρενσεν, επικεφαλής της φορολογικής αρχής της Δανίας (SKAT) σε ανακοίνωση του.

Παράλληλα, ο Σόρενσεν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η πληρωμή έγινε σε ανώνυμη πηγή με ανταλλαγή την πρόσβαση σε ευρύτερο φάσμα των «Εγγράφων του Παναμά» που εμπλέκουν δανούς πολίτες, παρά σε αυτά που διέρρευσαν.

Οπως ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο, έχει βάλει στο στόχαστρο υποθέσεις 500–600 δανών πολιτών.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν χρήματα που πληρώθηκαν με την μορφή παράνομης επιστροφής φόρου σε Δανούς στο εξωτερικό, οι δανέζικες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες στην Βρετανία και σε άλλες χώρες.